Ingezonden persbericht


Persbericht

Slank & gezond met "Eco-Atkins"

Breda, 9 juli 2009. Uit een recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vermageringsdieet arm aan koolhydraten en rijk aan plantaardige eiwitten en plantaardige vetten, in de studie het 'Eco-Atkins' dieet genoemd, een extra gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 18 mannen en 26 vrouwen met overgewicht (BMI > 27) en een licht verhoogde LDL-cholesterol (>131 mg/dl). De helft van de onderzoeksgroep volgde gedurende 4 weken het Eco-Atkins dieet, arm aan koolhydraten en rijk aan plantaardige eiwitten en plantaardige vetten, afkomstig van soja, noten, fruit, groenten, granen en plantaardige olie. De andere helft volgde een controle dieet, een lacto-ovo vegetarische voeding, rijk aan koolhydraten en arm aan vet en met de aanwezigheid van dierlijke eiwitten uit eieren en zuivel. De calorie-inname bedroeg voor beide groepen 60% van de caloriebehoefte. Voor de aanvang van de studie volgde niemand van de deelnemers een vermageringsdieet.

Na 4 weken bleek het gewichtsverlies in beide groepen gelijk, gemiddeld 4kg. In vergelijking met de controlegroep zag men in de Eco-Atkins-groep een sterkere daling van het totaal cholesterolgehalte, LDL-cholesterol en de triglyceriden (bloedvetten) alsook een sterkere daling van de bloeddruk. Hieruit besluiten de onderzoekers dat een plantaardige voeding arm aan koolhydraten en rijk aan plantaardig eiwit en plantaardig vet meer bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten dan een lacto-ovo vegetarische voeding met de aanwezigheid van dierlijke eiwitten, rijk aan koolhydraten en arm aan vet.

Bron: Jenkins, D. J., et al. "The effect of a plant-based low-carbohydrate ("Eco-Atkins") diet on body weight and blood lipid concentrations in hyperlipidemic subjects." Arch Intern Med. 169.11 (2009): 1046-54.

***
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Alpro Soja Nederland BV, José Nollen, Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70, E-mail: Jose.nollen@alpro.be

***

Enkele tips om soja in te schakelen in de dagelijkse voeding:


· Voor het ontbijt kun je bij je ontbijtgranen sojadrink in plaats van gewone melk gebruiken
· Als tussendoortje is soja yofu of een sojadrink een lekker alternatief
· Salades met tofu reepjes vormen een perfecte lichte lunch

Voorbeeld Tofu-recepten:

Tofu & tomaat op Italiaanse wijze

Ingrediënten

. 375 g tofu natuur

. 20 kerstomaten

. een handvol basilicum

. 100 g parmezaanschilfers

. 5 e.l. geroosterde pijnboompitten

. 1 dl olijfolie

. 1 dl zoete balsamico

. 1 teentje knoflook

. Zeezout

. versgemalen peper

. 50 ml soya room alternatief

Bereiding

Snijd de soya tofu natuur in de lengte in 2 en daarna in dunne plakjes. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Snijd ondertussen de kerstomaten in schijfjes. Meng de olijfolie met de balsamico, geperste knoflook, zeezout, peper en soja room alternatief.

Schik de plakjes tofu en de kerstomaten op de borden en dresseer er de saus over.

Strooi er parmezaanschilfers en geroosterde pijnboompitten over en werk af met de

basilicumblaadjes.
Gevulde avocado met tofu reepjes

Ingrediënten


. 2 rijpe avocado's

. 180 g tofu reepjes licht gekruid

. 2 rijpe tomaten

. 1 kleine fijngesneden ui

. 2 e.l. limoensap

. 2 e.l. fijngesneden koriander

. zwarte peper

. snuifje zout

. 1 chili van zaden ontdaan en fijngesneden

Bereiding

Snijd de avocado's in de lengte door en verwijder de pit. Kerf het vruchtvlees in tot de schil, haal het er uit met een lepel en snijd het in blokjes. Verwijder de zaden van de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng alles onder elkaar samen met de tofu reepjes licht gekruid. Breng op smaak met koriander, peper, zout, limoensap en chili. Vul de uitgeholde avocado's met het mengsel. Serveer met ijsbergsla.


---- --