Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 85 inzake 'buitenslapers' anno 2009


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
85 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 9 juli 2009)


Recent ontving de fractie van D66 signalen dat na een jarenlange daling, het aantal daklozen dat buiten slaapt weer aan het toenemen is.
Volgens de verkregen informatie zou het gaan om een aantal van rond de 40 á 50 personen. Een deel van hen zou afkomstig zijn uit Oost Europa, van een ander deel is de herkomst en nationaliteit onbekend. Als vindplaatsen worden genoemd met name plantsoen en parken buiten het centrum, bijvoorbeeld het Wilhelminapark. Ook de redenen van het buitenslapen zijn grotendeels onbekend ook bij de hulpverlening.
Om humanitaire redenen, maar zeker ook om redenen van openbare orde, vindt de fractie van D66 dit een ongewenste ontwikkeling. Dit brengt de fractie daarom tot de volgende vragen:


1. Is het college op de hoogte van de eerder geschetste ontwikkeling?
2. Is het college bereid om onderzoek te doen naar aantal, herkomst, vindplaatsen van de buitenslapers en hun beweegredenen om niet in de nachtopvang te slapen?
3. Is het college bereid om de resultaten van dit onderzoek, op korte termijn, aan de gemeenteraad ter kennis te brengen, zo mogelijk met gevolgtrekking voor beleid om aan deze ongewenste ontwikkeling een halt toe te roepen?


---- --