Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2009, nr. 74 over de zebrapaden bij Forum Waterwin


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
74 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer drs. B.F.Beerlage)
(ingekomen 11 juni 2009
en antwoorden door het college verzonden op 9 juli 2009


In aanvulling op de schriftelijke vragen SV 2009/72 van dh. P. van Corler.

Op vrijdag 5 juni vond een actie plaats voor een tijdelijk zebrapad bij cluster Waterwin in Terwijde, omdat de oversteek over de Jean Gilbertlaan nog altijd zeer gevaarlijk is voor de vele kinderen die in de spitstijd naar een school in Waterwin lopen. In 2007 is afgesproken om de bussluis op de Jean Gilbertlaan zo snel mogelijk te realiseren, zodra de onderdoorgangen onder het spoor, tussen Terwijde en de Vleutensebaan, voor het grootste gedeelte gereed zijn. Dat is sinds enige tijd het geval. De PvdA stelde hierover al een vraag tijdens de laatste vergadering van de commissie Stad en Ruimte. Wethouder Bosch antwoordde destijds dat hij e.e.a. zou bekijken, maar deed geen concrete toezegging over het tijdstip

Vooruitlopend op de realisatie van de knip op de Jean Gilbertlaan d.m.v. de bussluis, lijkt een tijdelijk zebrapad een mogelijke oplossing voor de onveilige oversteek.

D66 en PvdA vragen u derhalve het volgende:

1. Wanneer wordt de bussluis bij Waterwin gerealiseerd?


Op de Jean Gilbertlaan wordt ter hoogte van Waterwin geen bussluis aangelegd, aangezien er door deze straat geen bussen rijden. Wel wordt er een knip voor autoverkeer gerealiseerd tussen de Walter Kollolaan en de Musicallaan. De planning van de knip is afhankelijk van de openingen van de spooronderdoorgangen. Nu de opening sneller plaats gaat vinden dan voorzien, is ook het opstellen van het ontwerp voor de knip naar voren getrokken. Realisatie zal uiterlijk in het 4e kwartaal 2009 plaats vinden.

2. Wat heeft u tot dusver precies afgesproken met de omwonenden?


Met omwonenden is gecommuniceerd dat de knip in de Jean Gilbertlaan medio 2010 gerealiseerd zal worden.

3. Wilt u vooruitlopend hierop een tijdelijk zebrapad aanleggen bij Waterwin?


Nee

4. Zo niet, hoe wilt u de verkeersveiligheid van de kinderen borgen tot de realisatie van de knip?


In de beantwoording van de SV2009-72 is nader ingegaan op de wijze waarop het College denkt over het verbeteren van de verkeersveiligheid bij Forum Waterwin. Voor de volledigheid is dit antwoord integraal overgenomen.


Het College streeft naar een zo veilig mogelijke inrichting rondom scholen. Namens het college heeft wethouder de Bondt de situatie recent ter plekke bekeken. Het College onderschrijft dat de situatie bij Forum Waterwin voor verbetering vatbaar is, maar wil mogelijke oplossingen niet op voorhand beperken tot het aanleggen van een zebrapad. Op dit moment loopt er een pilot met oversteekplaatsen bij vijf andere scholen in Utrecht. Deze pilot loopt in de zomer af. Het College wil de evaluatie daarvan afwachten, voordat wij besluiten welke oversteekplaatsen bij scholen de beste oplossing vormen. Zo mogelijk voor aanvang van het nieuwe school jaar, maar in ieder geval begin september zal het College aangegeven welke maatregelen bij Forum Waterwin getroffen zullen worden. Wij zullen ook kijken naar een herschikking van de parkeercapaciteit rondom de scholen en het functioneren van de op 5 juni jl. reeds aangelegde oversteekvoorziening over de Musicallaan.


5. Wilt en/of kunt u deze maatregelen realiseren vóór de start van het nieuwe schoolseizoen in september 2009?

De maatregelen kunnen waarschijnlijk niet voor het nieuwe schoolseizoen worden gerealiseerd. Wel is er eerder toegezegd dat in het najaar van 2009 de definitieve bussluis bij de brug over De Wetering / Musicalkade wordt gerealiseerd. Vanwege de gevoeligheid van deze kwestie wordt er nog voor de bouwvakantie van 2009 een tijdelijke fysieke bussluis aangelegd op deze locatie.


---- --