Ingezonden persbericht



---


Persbericht Plaats Datum Utrecht 8 juli 2009

Algemeen Van
Vrouw in Zaken

Utrechtse primeur:
Daverende presentatie deelnemers Mini Academie Ondernemerschap voor allochtone vrouwen

Op vrijdag 3 juli is met een presentatie van de deelnemers aan een vakjury de eerste leergang van de Mini Academie Ondernemerschap afgerond. Ondersteund door een groot, enthousiast publiek van vrienden, familie en andere belangstellenden hebben 9 vrouwen met een dubbele culturele achtergrond hun ondernemersplan gepresenteerd in de Kroonzaal van de Kamer van Koophandel. De vrouwen werden toegesproken en aangemoedigd door Liesbeth
Karsten, algemeen directeur Kamer van Koophandel
Midden-Nederland en Marka Spit, wethouder Sociale
Zaken, arbeidsbemiddeling en integratie.

Het etnisch ondernemerschap in Utrecht neemt toe.
Onder de vrouwelijke populatie is veel interesse voor het ondernemerschap, maar het daadwerkelijk starten van een eigen bedrijf vraagt veel moed en voorbereiding, waardoor het vaak bij een droom blijft. Vanuit de overtuiging dat ondernemerschap een kansrijke manier is om arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten en de economische onafhankelijkheid te versterken heeft Vrouw in Zaken de Mini Academie Ondernemerschap ontwikkeld.

"De aanpak is uniek", zo onderschrijven Ineke
Ooms en Yvonne Caspers van Vrouw in Zaken,
initiatiefnemers van de leergang. "Meer dan in
reguliere trainingen wordt er aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling en presentatie. In
studieblokken komen alle aspecten van het ondernemerschap praktisch en




praktijkgericht aan bod. De trainingen worden allemaal

ingevuld door vrouwelijke trainers die zelf ondernemer zijn, een dubbele culturele achtergrond hebben en/of ervaring hebben met de doelgroep. Speciaal voor Vrouw in Zaken, met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een ondernemerstoets ontwikkeld waarmee de allochtone vrouwen cultuurvrij kunnen
worden getoetst.

Dat juist een dubbele culturele achtergrond veel kansen biedt blijkt ook uit de ondernemersplannen van de deelnemers. Zo richt één van de deelnemers zich op het opzetten van een sportschool voor islamitische vrouwen, wordt met grote daadkracht een Turkse kookschool met cateringservice ontwikkeld en zal één van de vrouwen een uitgeverij starten voor Perzische schrijvers.

Op 28 augustus zal de tweede leergang van start gaan in Utrecht. "Deze is al bijna volgeboekt", laat Ineke Ooms weten. Omdat er veel animo is, zal een derde leergang starten in oktober 2009.

Vrouw in Zaken heeft de Mini Academie Ondernemerschap voor kleurrijke vrouwen ontwikkeld met steun van de Provincie Utrecht, de Gemeente Utrecht, het Ministerie van SZW en Partners in Nieuw Ondernemerschap. In 2010 zal de leergang ook worden aangeboden in andere provincies.