Ingezonden persbericht


Amsterdam, 09 juli 2009

Musea in Nedersaksen: uit de kunst

Het Duitse Nedersaksen, grenzend aan Nederland, is een schatkist voor kunst- en cultuurliefhebbers. Graag presenteren wij u het kunstnieuws uit de regio en werpen een blik op het omvangrijke zomeraanbod van musea. Passen de thema's niet (meer) op de reispagina? Dan vragen we u dit persbericht door te sturen naar uw collega's op de kunstredactie.

Waardevolle schenking voor Kunsthalle Emden
Afgelopen maand kreeg de Kunsthalle in Emden 21 kunstwerken met een waarde van 4,5 miljoen cadeau. Tot de schenking behoren vroege werken van Georg Baselitz en Jörg Immendorff, twee van de belangrijkste Duitse kunstenaars van de laatste dertig jaar.

De gulle gever, een privéverzamelaar, wenst onbekend te blijven. Met 'Guttuso' uit 1978 kreeg de Kunsthalle de beschikking over een voorloper van Immendorffs beroemde 'Café Deutschland'-serie. De werken uit de schenking - waartoe ook schilderijen en sculpturen van Lüpertz, Penck (zie afbeelding) en Kirkeby behoren - zijn tussen 1960 en 1980 ontstaan. De zomertentoonstelling van het museum, 'Rebellen und Söhne - 300 Werke von der Klassischen Moderne bis zur Gegenwart' duurt nog tot 27 september.

In dezelfde expositie wordt het project van de uit Bremen afkomstige Koreaanse kunstenaar Kyungwoo Chun getoond. 'Thousands' onderzoekt de worsteling van China met een nieuwe culturele identiteit.

De Kunsthalle werd in 1986 door Henri Nannen - uitgever van Stern, het grootste weekblad van Duitsland - gebouwd in zijn geboortestad Emden. Hiermee kreeg zijn omvangrijke privé-collectie 20e-eeuwse kunst een passend podium. De Kunsthalle, op hemelsbreed vier kilometer afstand van het Groningse Delfzijl, geniet na meer dan 130 thematische tentoonstellingen een uitstekende reputatie die ver boven de grenzen van het Oost-Friese plaatsje uitstijgt.

In de verzameling staan het Duitse expressionisme en de schilderkunst van de Nieuwe Zakelijkheid centraal, met o.a. werken van Nolde, Macke en Kokoschka. In oktober 2000 werd het museum uitgebreid, nadat kunstverzamelaar Otto van de Loo uit München zijn omvangrijke verzameling met hoofdzakelijk werken van na 1947 aan de kunsthal Emden schonk.

Bekend is ook het schildersklasje van de kunsthal: onder het motto VEEL KUNSTEN ONDER EEN DAK kunnen kinderen, jongeren en volwassenen hier vrij experimenteren en hun eigen artistieke gaven ontdekken.

Nieuwe permanente tentoonstelling in Felix-Nussbaum Huis Het Felix-Nussbaum-huis in Osnabrück is van binnen en van buiten een bijzonderheid. Sinds mei toont een nieuw ingerichte permanente tentoonstelling 'Felix Nussbaum - der Maler' de bijzondere schilderijen en grafieken van de in 1944 in Auschwitz vermoorde kunstenaar.

Behalve de unieke kunstwerken van de Joodse schilder is het vooral de eigenzinnige architectuur van het Felix-Nussbaum-huis, die een bezoek tot een buitengewone vorm van kunstbeleving in Osnabrück maakt. De licht hellende vloeren, scheve muren, vensters zonder rechte hoeken en deels transparante plafonds wekken doorlopend verwarring op.

Behalve de Nussbaum-collectie bestaat het museumbestand uit werken van andere grote kunstenaars als Heinrich Assmann, Josef Wedewer, Xaver Fuhr en Luigi Malipiero.

Het Felix-Nussbaum-huis is ontworpen door Daniel Libeskind. De beroemde architect tekende eveneens voor het Joodse museum in Berlijn en maakte het winnende ontwerp voor de wederopbouw van Ground Zero in New York.

Jubileum voor kunstenaarskolonie Worpswede
De stilte en de weidsheid van het moerasland rond Worpswede oefende aan het begin van de twintigste eeuw grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Al 120 jaar is de kunstenaarskolonie een toevluchtsoord voor vrije geesten.

In de zomer van 1889, precies 120 jaar geleden, werd de kolonie opgericht door de kunstenaars Fritz Mackensen, Hans am Ende und Otto Modersohn. De mooie wolkenluchten boven het eindeloze platte veenlandschap vormden een onuitputtelijke inspiratiebron. Belangrijke vertegenwoordigers van het Duits impressionisme en expressionisme vonden hier een thuis.

De bekendste inwoner van Worpswede dat op twintig kilometer van Bremen ligt, was Paula Modersohn-Becker (1876-1907), een van de wegbereiders van de Duitse modernisten. Haar werk is te bezichtigen in het 'Museum Modersohn-Haus'. In de prachtige jugendstilvilla Barkenhoff is het Heinrich-Vogeler-Museum gevestigd, ook in het Haus Im Schluh is werk van de veelzijdige kunstenaar te vinden. Aan de voet van de Weyerberg ligt Kaffee Worpswede, vanwege de rare bouwstijl ook 'Kaffee Verrückt' genoemd.

Worpswede is bij kunstenaars nog steeds in trek. Dat is te zien tijdens de open atelierroute die op 11 en 12 juli wordt gehouden. In dat weekend tonen meer dan 130 beeldend kunstenaars hun werk.

De zomertentoonstelling 'Seelenland - Kunst und Glaube gaat over de verbinding tussen kunst en religie en is nog tot 16 augustus te zien. Hoogtepunt is de 'Exodus' van de expressionist Marc Chagall, een serie schilderijen die het Oude Testament als thema hebben.

Bij een bezoek aan Worpswede mag een kanotochtje door het 'Moor' niet ontbreken. Lange tijd waren de traditionele zwarte turfboten met hun bruine zeil het enige transportmiddel in het drassige omland van Bremen. Tegenwoordig laten de talloze stroompjes in het moerasgebied zich goed verkennen met een kajak of kano.

Fietsen door een openluchtmuseum
Kunst en natuur gaan hand in hand in het Duits-Nederlandse Vechtetal. 'kunstwegen', een 132 kilometer lange fietsroute tussen Zwolle en Nordhorn in het graafschap Bentheim.

Op meer dan zestig plaatsen zijn bijzondere objecten van hedendaagse kunstenaars te bewonderen in een uniek landschap. Dit zogenaamde openluchtmuseum is het resultaat van een grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitse en Nederlandse deskundigen op het gebied van kunst en toerisme. 'kunstwegen' werd in 2000 officieel geopend door koningin Beatrix.