Pijnacker-Nootdorp


Persbericht

Gemeente sluit samenwerkingsovereenkomst met TU Delft en DAP

Verantwoorde ontwikkeling aardwarmte in Pijnacker-Nootdorp

De gemeente Pijnacker-Nootdorp, de TU Delft en Stichting Delft Aardwarmte Project (DAP) hebben de handen in een geslagen om te komen tot een verantwoorde ontwikkeling van diepere aardwarmte in de regio. Voor belangstellende ondernemers en organisaties organiseert de gemeente op 9 juli a.s. van 15.00 - 17.00 uur een manifestatie over aardwarmte bij Ammerlaan Grond- en Hydrocultuur in Pijnacker. Dit is de locatie in de gemeente waar mogelijk binnenkort de eerste boring naar aardwarmte plaatsvindt.

Doel manifestatie
Dat in de Randstad samenwerking nodig is in de bovengrondse ruimtelijke ordening is bekend, maar voor de ondergrond moeten gelijksoortige maatregelen genomen worden. Binnen enkele jaren zullen in het gebied tussen Delft en Pijnacker naar alle waarschijnlijkheid een zeer groot aantal aardwarmteputten geboord zijn! Op de manifestatie wordt inzicht gegeven over de wijze waarop de gemeente, samen met de TU Delft en DAP, tot een verantwoorde ontwikkeling van diepe aardwarmte in de regio wil komen. Dit wordt gedaan aan de hand van een tweetal hoofdthema's: de technische en de bestuurlijke opgave.

Discussie
Voorafgaand aan de manifestatie is er een afzonderlijke discussiebijeenkomst (inclusief workshops) met een aantal experts over de technische en bestuurlijke opgaven. Welke technische inzichten zijn er en met welke technische onzekerheden moet rekening worden gehouden? De uitkomst moet input leveren voor het opstellen van scenario's en afspraken voor de ontwikkeling van aardwarmte in het gebied. Naar verwachting zal op die dag de basis worden gelegd voor een innovatieve aanpak van een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte, die wellicht model kan staan voor andere gebieden in Nederland.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomt
Aan het eind van de middag is de officiële ondertekening van de unieke samenwerking tussen de TU Delft, DAP en de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte.

Aanmelding bijeenkomst
Tuinders, bestuurders, medewerkers van diverse overheden en adviesbureaus uit de regio zijn van harte welkom op de manifestatie van 15.00-17.30 uur. Belangstellenden kunnen zich (liefst voor 2 juli) aanmelden bij de gemeente, via s.hermans@pijnacker-nootdorp.nl of per fax naar 015- 362 6 850.