Gemeente Boxtel


Vogel met zorro-masker: de grauwe klauwier


Het kleine parmantige vogeltje met zorro-masker is slechts een enkele keer gespot in de gemeente Boxtel, maar zijn komst is zeer gewenst. De gemeente Boxtel, deelnemer van het samenwerkingsverband ?Duurzame Driehoek?, heeft de grauwe klauwier, ook wel Heggespelder genoemd, geadopteerd.


Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php


Binnen de ?Duurzame Driehoek? werken onder andere 16 gemeenten samen aan een duurzame samenleving. Het adopteren van dit vogeltje draagt bij aan duurzaamheid. Waarom?

Bescherming Heggespelder

De gemeente Boxtel heeft samen met de natuurverenigingen uit Boxtel en Liempde gekozen voor bescherming van de Heggespelder. Deze vogel is eigenlijk de ?motor? voor verbetering en instandhouding van onze biodiversiteit. Met deze vogel als doelsoort of ambassadeur profiteren een groot aantal broedvogels, sprinkhanen, libellen, vlinders en planten. De Heggespelder is onlangs nog waargenomen in Boxtel. Daarnaast is hij ook gesignaleerd in het nabije Bossche Broek. De mannetjes ?dragen? een zorro-masker, de vrouwtjes zijn valer van kleur en missen deze typerende oogstreep. In Brabant noemen we de vogel Heggespelder, omdat hij zijn prooidieren vaak vastprikt op doornen van struiken.


Uitvoeringsprogramma

Het jaar 2010 is voor de gemeente Boxtel het jaar van de Heggespelder. In het actieplan bescherming grauwe klauwier is een uitvoeringsprogramma opgenomen met acties om deze vogel zich thuis te laten voelen in de gemeente. Aftrap van het Jaar van de Heggespelder vindt plaats in Bargerveen (Drenthe). Hier woont ruim de helft van de Nederlandse populatie van deze vogelsoort. Met ervaringen en metingen uit dit gebied kan Boxtel gericht gaan inrichten. Zo worden er in ieder geval kruidenstroken ingezaaid om voedsel voor de Heggespelder te verzorgen. Ook ligt de focus de komende jaren op aanleg van heggen en houtwallen. Deze acties passen overigens ook goed bij het bestaande landschap.


Duurzame Driehoek

De Duurzame Driehoek is een samenwerkingsverband van 16 gemeenten dat grofweg tussen het gebied ?s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven ligt, de provincie Noord-Brabant en de waterschappen De Dommel en Aa en Maas. De gemeenten willen samen een stap extra zetten richting een duurzame samenleving. Duurzaamheid betekent dat de wereld nu, maar ook in de toekomst een goede plek blijft om te leven. De deelnemers geven door middel van concrete en tastbare projecten, zoals het project van de Heggespelder, die duurzaamheid vorm.


Meer informatie

Voor meer informatie over dit project neemt u contact op met Nicole van Dal, Projectmedewerkster Plattelandsvernieuwing van de gemeente Boxtel. Zij is telefonisch bereikbaar via (0411) 65 52 59.


09-07-2009


Gemeente Boxtel


0411 - 655 911


gemeente@boxtel.nl