GroenLinks
Zorgen GroenLinks over weerbaarheid Antillen en Aruba tegen Mexicaanse griep

9 juli 2009

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal Antillianen en Arubanen met de Mexicaanse griep. Naar verluidt zijn er op de Antillen en op Aruba onvoldoende mogelijkheden voorhanden om mogelijke slachtoffers op de aanwezigheid van de Mexicaanse griep te testen en te behandelen. Het is de grote vraag of de Antillen en Aruba een pandemische uitbraak van de Mexicaanse griep wel aankunnen.

GroenLinks wil dat het Nederlandse kabinet snel in actie komt en de Antillen en Aruba daar waar nodig bijstaat in het voorkomen en bestrijden van de Mexicaanse griep op de eilanden. De burgers moeten de garantie hebben dat er voldoende antivirale middelen beschikbaar zijn, dat ze goed geïnformeerd worden over de aard en de omvang van de Mexicaanse griep op de eilanden en dat ze kunnen terugvallen op uitstekende medische zorg als dat nodig is.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van VWS en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over gevallen van Mexicaanse griep op de Nederlandse Antillen en Aruba


1. Kent u het bericht dat het aantal gevallen van Mexicaanse griep op Aruba in korte tijd verdubbeld is tot 25 ?


2. Kunt u voor alle afzonderlijke Antilliaanse eilanden aangeven hoe de Mexicaanse griep zich verspreidt?


3. Welke maatregelen zijn er op de Nederlandse Antillen en Aruba genomen om de verspreiding van het Mexicaanse griepvirus tegen te gaan? Klopt het dat alle afgenomen tests eerst naar Nederland moeten worden gestuurd voordat er geconstateerd kan worden dat er sprake is van Mexicaanse griep? Waarom heeft Aruba niet zelf de beschikking over een laboratorium met de juiste apparatuur om deze tests uit te voeren en te onderzoeken?


4. Klopt het dat de burgers op Aruba nog niet zijn geïnformeerd over het voorkomen van besmettingen en hoe te handelen als mensen eenmaal de Mexicaanse griep krijgen?


5. Acht u de op de Antillen en Aruba aanwezige medische diensten voldoende in staat om bij een pandemische uitbraak van de Mexicaanse griep de noodzakelijke medische zorg te bieden? Zijn er bijvoorbeeld voor de bevolking voldoende antivirale middelen voorhanden en is er voldoende ziekenhuiscapaciteit beschikbaar? Klopt het dat Arubaanse burgers erover klagen dat het diagnostisch centrum telefonisch nauwelijks bereikbaar is?


6. Hebben de Nederlandse Antillen inmiddels de door Nederland toegezegde voorraad van 25.000 virusremmers ontvangen ? Zijn dit de enige antivirale middelen die voorhanden zijn? Zo ja, hoe groot acht u de kans dat deze voorraad te kort schiet?


7. Welke maatregelen neemt u zelf of bent u voornemens om gevallen van Mexicaanse griep op de Antillen en Aruba te voorkomen en te bestrijden?