Internationale Vierdaagse Nijmegen



Hoe beschermt u zichzelf tegen Mexicaanse griep?

Nieuwe Influenza, Q-koorts...

In verband met de Nieuwe Influenza A (Mexicaanse Griep) hebben wandelaars en publiek vragen over de voorzorgsmaatregelen die ze zelf kunnen nemen tijdens de Vierdaagse. De GGD Regio Nijmegen geeft een toelichting

Nieuwe Influenza

De kans dat u ziek wordt is klein, en vanzelfsprekend blijft u thuis als u zich ziek voelt.
Omdat de verspreiding van het griepvirus plaatsvindt via praten, hoesten of niezen, zijn de volgende preventieve maatregelen belangrijk:
o Kom niet te dicht in de buurt van mensen met griepachtige verschijnselen.
o Houd een hand- of zakdoek voor uw mond als u zelf niest of hoest. o Was regelmatig uw handen met water en zeep.
o Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan. o Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak. o Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon en ventileer woon- en slaapruimten.
Meer informatie: www.rivm.nl (klik op de gele wereldbol)

Q-koorts

Ook over Q-koorts maken sommige mensen zich bezorgd. De kans dat u deze ziekte oploopt tijdens de Vierdaagse is klein: Q-koorts wordt overgedragen door dieren (schapen en geiten) en is niet van mens op mens overdraagbaar. Mensen kunnen besmet worden via stofdeeltjes van mest, maar dat risico is beperkt.

Q-koorts is te behandelen met antibiotica gedurende twee weken. Klachten zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, zweten, spierpijn, gewrichtspijn. Deze klachten zullen in ieder geval niet ontstaan tijdens het lopen van de Vierdaagse, omdat de incubatietijd van de ziekte 2-3 weken is (het moment van besmetten tot ziek worden). De belangrijkste preventieve maatregel is de normale hygiëne, zoals handen wassen na contact met dieren.
Meer informatie: www.ggd-nijmegen.nl (kijk onder informatie over q-koorts)