Internationale Vierdaagse Nijmegen


Vierdaagse-onderzoek naar temperatuur óf gewicht

Onderzoeksteam prof. Hopman bereidt twee onderzoeken voor

Het onderzoeksteam van inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van UMC St. Radboud heeft voor de 93ste Vierdaagse twee onderzoeken in voorbereiding.

Afhankelijk van de weersvoorspellingen wordt er, net als voorgaande jaren, weer onderzoek gedaan naar de fysieke omstandigheden van wandelaars die in hoge temperaturen een zware prestatie moeten leveren.
Blijft de buitentemperatuur volgens de voorspellingen van dinsdag 14 juli onder de 25o C, dan wordt er overgeschakeld op een onderzoek naar het effect van lichamelijke inspanning door personen met overgewicht.

Bedreiging

"De snelle ontwikkeling van overgewicht vormt een toenemende bedreiging van de volksgezondheid in Nederland", licht professor Hopman toe. "Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan lichamelijke inspanning een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van overgewicht, waarschijnlijk meer nog dan voeding. Daarnaast blijkt dat mensen met overgewicht die actief zijn een duidelijk lager risico hebben op het ontwikkelen van chronische ziekten dan personen met overgewicht die niet actief zijn. Kennelijk is activiteit belangrijker dan overgewicht."

Vergelijken

Uit eerdere onderzoeken is komen vast te staan dat 40% van de Vierdaagsedeelnemers enige vorm van overgewicht laat zien, aldus Hopman. "In deze studie willen we individuen met overgewicht die wel en niet deelnemen aan de Vierdaagse met elkaar vergelijken betreffende lichaamseigenschappen en gezondheidskarakteristieken. Daarnaast willen we uitzoeken wat de verschillen zijn tussen Vierdaagsedeelnemers met en zonder overgewicht."
Voor het onderzoek onder niet-deelnemers aan de Vierdaagse put het onderzoeksteam van professor Hopman uit het vrijwilligerskorps van de Vierdaagse dat dit jaar uit 280 personen bestaat.