Internationale Vierdaagse Nijmegen



Lopers worden onderweg gescand

Controleurs nemen proef met scanapparaten

De Dienst Controle van de Vierdaagse gaat tijdens de komende Vierdaagse bij wijze van proef de dagkaarten van de wandelaars scannen. Op alle afstanden worden de Vierdaagsedeelnemers dagelijks drie keer gecontroleerd. Eén van die controles wordt dit keer met scanapparatuur uitgevoerd, bij de overige controles wordt de gebruikelijke kniptang gehanteerd.

De scanners, die ook dagelijks bij start en finish worden gebruikt, staan draadloos in verbinding met de centrale computer van de Vierdaagse. De inzet ervan onderweg kan de marsleiding informatie over het verloop van de dag opleveren die van dienst kan zijn bij het oplossen van vraagstukken over doorstroming en oponthoud op de routes. De scanapparatuur neemt voor een deel de functie over die de vorig jaar geïntroduceerde veterchips vervulden.

Peilinstrument

Die veterchips maken dit jaar plaats voor gsm-telefoons, maar omdat lang niet alle wandelaars met een gsm op pad gaan, wordt nu ook het scannen ingezet. Alle wandelaars worden immers wel gecontroleerd. Met de gsm als peilinstrument zijn wandelaars tijdens de 93ste Vierdaagse overigens ook op het internet te volgen door het `thuisfront'.
Het vooraf laten registreren van een telefoonnummer, mogelijk via www.de4daagselive.nl, is voldoende. Iedereen die gebruik maakt van het KPN-netwerk (dit zijn ook gebruikers van o.a. Hi, Telfort, KPN/Debitel, AH mobiel, HEMA, Rabo mobiel, Simpel, Simyo) kan zich laten registreren. Buitenlandse deelnemers met een Nederlandse prepaid kaart kunnen zich ook registreren. Een buitenlandse SIM kaart werkt niet.

Innovatie

Het systeem maakt gebruik van de locatie van de gsm net zoals dit in noodgevallen ook gebeurt bij mobiele gesprekken met 112. De inzet van dit systeem voor een grootschalig evenement als de Vierdaagse is uniek voor Nederland en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen al hun technische kennis moeten inzetten.
Het systeem stelt de organisatie van de Vierdaagse in staat op ieder gewenst moment te peilen waar (groepen) wandelaars zich bevinden. Zo kunnen er tijdig maatregelen genomen worden als zich bijvoorbeeld opstoppingen op het parcours voordoen.

Per sms

Behalve dat de positie van een wandelaar te zien is op een website, kan die positie ook opgevraagd worden via een sms-dienst. De ontvanger krijgt dan te zien waar de wandelaar zich bevindt en wat zijn/haar verwachte aankomsttijd is. Zowel de sms-dienst als de website werken op basis van het loopnummer dat iedere deelnemer aan de Vierdaagse krijgt. Wie zijn/haar loopnummer doorgeeft aan familie en/of kennissen, maakt het mogelijk dat `het thuisfront' kan zien wat de actuele positie op de route van betreffende wandelaar is.

Kosten

De registratie voor dit volgsystreem is vandaag geopend. De 'Volg deelnemers' -service kost EUR 1,50 per dag. Het bekijken van de positie van een wandelaars via het internet is gratis. Het opvragen van die positie via sms zal EUR 0,90 per keer voor de aanvrager gaan kosten. Voor het verlenen van deze service werkt Stichting DE 4DAAGSE samen met Locatie dienstverlener SMARTposition en IT-dienstverlener Capgemini.

Voor meer informatie en registreren, surf naar www.de4daagselive.nl!