Stand van zaken A/H1N1-griep op 09/07/09:zeven nieuwe bevestigde gevallen

09/07/2009 19:38

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vandaag zestien stalen werden binnengebracht in het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Zeven daarvan leverden een positief resultaat op voor de A/H1N1-griep. Eén staal testte positief voor de seizoensgriep. De acht andere stalen testten negatief.

Het eerste geval betreft een jongetje dat contact heeft gehad met een bevestigd geval in Groot-Brittannië. Het tweede geval, een jongeman, had nauw contact met een bevestigd geval in Duitsland.

Vier positieve gevallen zijn onlangs in het buitenland geweest. Twee van hen kwamen terug uit Spanje, één uit Nederland, en de laatste persoon uit Thailand.

Enkele dagen nadat de griepsymptomen zich presenteerden, hebben ze contact opgenomen met hun artsh, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap besliste om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleken de testen positief voor de A/H1N1-griep. Aangezien twee personen besmettelijk waren tijdens hun vlucht, doen de gezondheidsautoriteiten al het nodige om de andere passagiers die een mogelijk risico hebben opgelopen hierover te informeren.

De laatste persoon is niet in het buitenland geweest, maar was wel aanwezig op het internationale festival Rock Werchter. Op dit moment is er geen aanwijsbare epidemiologische link tussen deze persoon en de eerdere gevallen die op het festival aanwezig waren. De gezondheidsautoriteiten onderzoeken momenteel of er een verband is tussen deze gevallen.

Alle zeven personen zijn thuis geïsoleerd en krijgen de gepaste behandeling met antivirale geneesmiddelen. Hun gezondheidstoestand wordt de volgende dagen van nabij opgevolgd. Alle personen met wie ze nauw contact gehad hebben zijn eveneens thuis geïsoleerd en krijgen de gepaste behandeling.

Tot op heden zijn er in België 76 gevallen van de A/H1N1-griep. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel