Trots op Nederland

Nieuws

09 jul 2009 | Cohen stelt verkeerde prioriteiten

Nadat een paar dagen geleden een inwoner van Amsterdam werd doodgeslagen door een taxichauffeur beloofde burgemeester Cohen de taxiwereld nu keihard aan te gaan pakken.

Verdonk: "Na de liberalisering van de taxiwetgeving onder PvdA minister Tineke Netelenbos in 2000 kan vrijwel iedereen in Nederland een taxi uitbaten. Maar sinds de komst van die vrije taximarkt gelden er in de taxiwereld rond de Amsterdamse uitgaanspleinen steeds vaker de wetten van de jungle. Veel taxi's zijn in handen van jonge Marokkanen die hun klanten regelmatig onder druk zetten of bedreigen, zeker als het gaat om toeristen. Korte ritten worden geweigerd of te duur berekend."

Verdonk: "Ik heb alle superlatieven al weer gehoord. We gaan het keihard aanpakken. Cohen roept alweer: -Je blijft met je poten van onze toeristen af- . Hij vloekt er zelfs al bij. Het is verstandiger om spierballentaal pas te gebruiken als je dit soort wantoestanden ook echt gaat aanpakken. Als je van de daken schreeuwt dat je het helemaal gehad hebt met die taxichauffeurs en er vervolgens machteloze toezichthouders op af stuurt maak je jezelf bestuurlijk volkomen belachelijk.
Zeker nu een flink deel van de huidige Amsterdamse taxibranche in handen lijkt te zijn van mensen die de branche geen goed doen. Die mannen zijn van stoer gebabbel zonder daadkracht volstrekt niet onder de indruk."

Hoewel Rita Verdonk de Amsterdamse burgemeester niet verantwoordelijk houdt voor de liberalisering van de taxiwereld, houdt zij hem wel degelijk verantwoordelijk voor de openbare orde in de hoofdstad. "Amsterdam moet eindelijk eens een realistisch beleid gaan voeren. De echte problemen aanpakken en zich niet druk maken om onzinnige regeltjes. De kroegbazen in Amsterdam worden door de gemeente wel keihard aangepakt met doorgeschoten regelgeving, maar de verloedering rond de taxibranche is door gebrek aan toezicht uit de hand gelopen. Terrasuitbaters krijgen een bon als er iemand staande een biertje drinkt of buiten de lijnen staat, maar de echte problemen worden niet aangepakt. De gemeente Amsterdam leeft al veel te lang in een links bureaucratisch droomwereldje, dat moet eindelijk eens ophouden!"

Verdonk wil de liberalisering van Netelenbos gedeeltelijk terugdraaien. "Het afschaffen van de regelgeving rond het vergunningenstelsel heeft hier niet geleid tot optimalisering van het taxiverkeer of daling van de prijzen. Wel tot een dramatische kwaliteitsvermindering en criminalisering van de taxibranche, met name in de grote steden. Het wordt tijd om schoon schip te maken. Er moet weer goed toezicht komen op het vergunningenstelsel, wellicht opnieuw op gemeentelijk niveau. Taxichauffeurs moeten stevig worden opgeleid en er mogen best eisen aan ze worden gesteld. Zoals een verklaring van goed gedrag, gedegen kennis van de Nederlandse taal, kennis van de werkomgeving en klantvriendelijkheid.
En alleen maar werken via taxicentrales zoals in New York, daar gaat het ook goed."