Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Recht op opvang voor alle daklozen in Amsterdam

Recht op opvang voor alle daklozen in Amsterdam


09-07-2009 * De SP vindt dat alle dak- en thuislozen die in Amsterdam verblijven recht op opvang in de stad hebben. Nu worden daklozen die korter dan twee jaar in Amsterdam verblijven, nog geweigerd in de reguliere opvang. SP-gemeenteraadslid Carlien Boelhouwer: "Amsterdam gedraagt zich als Bethlehem aan de Amstel. De Amsterdamse opvang moet elke dakloze zonder onderscheid binnenlaten."
Carlien Boelhouwer
Sinds 2006 geldt een afspraak tussen het Rijk en de vier grote steden dat alleen maatschappelijke opvang mag worden geboden aan mensen die regiobinding hebben, wat betekent dat ze ten minste twee jaar in de regio moeten wonen. Het platform cliƫntenorganisaties maatschappelijke opvang waarschuwde vorig jaar al dat deze eis tot gevolg heeft dat heel veel mensen buiten de hulpkanalen blijven, omdat zij geen vaste verblijfplaats hebben of hadden.

Boelhouwer: "Bij de hulpdienst van de SP komen mensen die door deze regel tussen wal en schip komen en moederziel alleen ronddolen terwijl ze de hulp hard nodig hebben." De SP wil dat Amsterdam bij het Rijk aandringt op afschaffing van de regel van regiobinding.