Vergassen duiven in Rotterdam van de baan


ROTTERDAM, 20090709 -- Vijf dierenorganisaties: Comité Dierennoodhulp, Werkgroep Park en Fauna, Stichting De Faunabescherming, Stichting Rechten voor al wat leeft en de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast, zijn verheugd dat de meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad vanmorgen voor de motie van Groen Links heeft gestemd om diervriendelijke methoden te gebruiken om duivenoverlast tegen te gaan. Hierdoor mag de Roteb in Rotterdam geen duiven meer vangen en vergassen.

De Roteb liet eergisteren aan de dierenorganisaties weten dat zij groen licht had gekregen van wethouder Peter Lamers en dat zij al bezig waren met de voorbereidingen om 400 duiven in het centrum te vangen en te vergassen. De dierenorganisaties trokken hierna aan de alarmbel en informeerden de raadsleden met een brandbrief waarop Groen Links raadslid Arno Bonte gelijk een debat aan vroeg en de motie indiende.
Dank zij de aangenomen motie worden nu door de Roteb geen duiven in Rotterdam meer gevangen en vergast met uitzondering van zieke duiven die aantoonbaar de volksgezondheid in gevaar brengen.
Aangezien uit de praktijk is gebleken dat het vrijwel uitgesloten is dat er in een stad als Rotterdam een duif wordt aangetroffen met een ziekte die werkelijk een gevaar vormt voor de volksgezondheid en dit ook daadwerkelijk eerst aangetoond dient te worden door een deskundige verwachten de dierenorganisaties niet dat er door de Roteb nog duiven worden gevangen en vergast. Op basis van het advies van de commissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur zullen er in de toekomst diervriendelijke methoden toegepast gaan worden om duivenoverlast op te lossen. De uitkomst van het debat was dat de motie van Groen links met 27 stemmen werd aangenomen (GroenLinks, SP, PvdA, D66 en 3 mensen van Leefbaar Rotterdam) tegen 18 stemmen.





Ingezonden persbericht