Oplossing koudwatervrees rondom Mediation


CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 20090709 -- Mediation heeft zich bewezen als een efficiënte methodiek bij het oplossen van conflicten. Toch valt het aantal mediations in het niet ten opzichte van het aantal rechtzaken. Een belangrijke reden hiervoor is de onbekendheid van de werking van mediation. Met een praktijk gerichte en interactieve voorlichting wil BSP-Mediation deze koudwatervrees doorbreken.

Harde cijfers
Het aantal (bij het Nederlands Mediation Instituut gemelde) mediations bedroeg in de periode 1998 tot en met 2005 slechts 1,1 % van het aantal rechtbankzaken (volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek). Hoewel dat percentage de laatste jaren hoger lag (rondom de 1,6%) en niet alle zaken van de rechtbank geschikt zijn voor mediation, geeft het wel aan dat mediation in aantallen nog weinig voorstelt.
De rechtbanken werken al een aantal jaren actief met mediation. De resultaten daarvan (volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van Justitie) laten zien dat mediation onterecht een dergelijke ondergeschoven rol heeft.
In 2006 bereikten 78% van de via de rechtbanken gestarte mediations een geheel of gedeeltelijke oplossing en in 2007 zelfs 79%. Deze oplossingen werden voor 39% binnen 28 dagen doorlooptijd bereikt en 64% binnen 57 dagen. In 64% waren daar maximaal 3 bijeenkomsten voor nodig. 75% van de positieve oplossingen was bereikt binnen 10 uur mediation. Harde cijfers ten gunste van mediation.

Voorlichting sessies
De stap naar een eerste werkelijke mediation deelname blijkt voor veel partijen te groot. Een voorlichting, met veel voorbeelden uit de praktijk en interactie met de deelnemers kan als (praktijk)brug deze kloof dichten. In twee uur tijd vertelt Leo Vuijst RA (een ervaren NMI Gecertificeerd Mediator) verhalen uit de praktijk en zal hij alle vragen van de deelnemers behandelen. Per sessie is de groep daarom beperkt tot 6 deelnemers. De voorlichting is gericht op personen die beslissen over conflicten of daar in adviseren. Denk aan ondernemers, managers en adviseurs. De sessies worden eens in de week op wisselende data gehouden in Capelle aan den IJssel.

BSP-Mediation
BSP-Mediation is gespecialiseerd in het via mediation oplossen van zakelijke geschillen en arbeidsconflicten. BSP-Mediation is landelijk werkzaam en werkt alleen met NMI Gecertificeerde Mediators. Voor tijden en data van de praktijksessies kunt u contact opnemen via info@bsp-mediation.nl of 010-441400. Aanvullende informatie kunt u vinden op www.bsp-mediation.nl.





ingezonden persbericht