Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 8 juli 2009

NIEUW SAVANNEGEBIED OPEN IN BLIJDORP:

op ooghoogte met de giraffen

Op 9 juli is het nieuwe savannegebied in Diergaarde Blijdorp open voor publiek. Vandaag, op 8 juli, wordt het gebied officieel geopend door de Burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb. De Burgemeester zal de deuren van het Savannehuis elektronisch openen zodat de giraffen hun ruime buitengebied kunnen verkennen. Vanaf een verhoogde houten vlonder is het mogelijk de giraffen letterlijk in de ogen te kijken. De dieren, acht in totaal, hebben ruim anderhalve week kunnen wennen aan hun nieuwe stal en zijn nu klaar om hun eerste stappen buiten te zetten.

Het savannegebied is de grootste open plek in de Diergaarde. Dieren en bezoekers worden van elkaar gescheiden door een 'natuurlijke' waterstroom en een verhoogde vlonder, die het Savannehuis, de Krokodillenrivier en de opvallende baobab-boom met elkaar verbindt. Al deze onderdelen samen vormen het complete savannegebied. Het gebied wordt al enige tijd bewoond door koedoes, zebra's, struisvogels, krokodillen, klipdassen en stekelvarkens en daar komen nu de giraffen bij. Later in het jaar worden daar nog verblijven aan toegevoegd voor gevlekte hyena's, franjeapen en servals. Er is bij het ontwerpen van de gebouwen veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

In het landschap domineren een levensgrote replica van een baobab-boom en het ui-vormige Savannehuis. Ook vanaf de spoorlijn die langs de Diergaarde voert zijn de twee 'landmarks' goed te zien.

De baobab is 14 meter hoog en bezoekers lopen via de houten vlonder door de apenbroodboom heen. In de boom is een educatieve ruimte ingericht met informatie over de vele dieren die deze enorme bomen bewonen en de rol die de baobab speelt in Afrikaanse tradities. Onderin de boom bevindt zich het binnenverblijf van het nieuwe hyenaverblijf, dat later in het jaar wordt geopend. Een inwendige trap leidt naar boven voor een prachtig uitzicht over de savanne.

Het Savannehuis is een voorbeeld van duurzaam bouwen en past geheel binnen de doelstelling van Blijdorp om over enkele jaren CO2-neutraal te zijn.

In het ontwerp zijn duurzame materialen verwerkt zoals onbehandeld hout met FSC keurmerk en grassen als riet en geperst bamboe. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke elementen zoals zon, wind en regen. Het dak is bijvoorbeeld transparant en de hoogte van de gevels is zo bepaald dat de zonnewarmte optimaal kan worden benut. Ook kunnen de dieren hierdoor, zelfs op een mooie zonnige herfst of winterdag, aan de noordzijde buiten in de zon staan.

Op koude dagen wordt het 400m3 grote verblijf gedeeltelijk verwarmd in plaats van de hele ruimte. De giraffen kunnen zelf de warmte opzoeken bij 'knuffelwanden'. De houtsnipperkachel, die ook de Krokodillenrivier verwarmt, levert hiervoor de energie en gebruikt snoeiafval in plaats van fossiele brandstoffen.

Het regenwater dat op het dak van het giraffenhuis valt, wordt opgevangen en gebruikt voor het bewateren van de tropische planten in de aangrenzende Krokodillenrivier.

Heel toepasselijk ondertekent de gemeente Rotterdam op 8 juli tevens een FSC-convenant in deze duurzame omgeving.

Het Savannehuis is mogelijk gemaakt door Louisa van der Velden Stichting, VSBfonds en Stichting Bevordering van Volkskracht i.s.m. Stichting Neyenburgh. De baobab-boom is mogelijk gemaakt door Stichting de Vliegden en een bijdrage van de Erasmusstichting; het buitenverblijf voor de hyena's door Stichting Swart-van Essen.

RSS-feeds: http://www.diergaardeblijdorp.nl/rss/
Twitter: http://twitter.com/rotterdamzoo


PERSBERICHT

Rotterdam, 8 juli 2009

ZOOMER OP DE SAVANNE: EXTRA ACTIVITEITEN IN DE ZOMER

Ter viering van de opening van de Afrikaanse savanne organiseert Diergaarde Blijdorp tal van extra activiteiten:

KIJKEN, KIJKEN, NIET KNIPPEREN

Iedereen kan thuis het openingsfeest meevieren! Ga naar de Blijdorp-site www.diergaardeblijdorp.nl en doe mee aan het 'kijken, kijken, niet knipperen'-spel. Wie knippert het eerst met zijn ogen: de giraf of jij? Een goede oefening voor een Blijdorp-bezoek, want vanaf nu kan iedereen in de Diergaarde de giraffen ook echt recht in de ogen kijken vanaf een verhoogde vlonder.

Op de Blijdorp-site zijn ook een leuke giraffen-screensaver & bureaublad te downloaden. Ook niet te missen: een leuke film van de verhuizing van de giraffen van het oude naar hun nieuwe verblijf.

AFRIKA-FOTOWEDSTRIJD
Tot en met 21 september kan iedereen meedoen aan een Afrikaanse fotowedstrijd van Diergaarde Blijdorp. Maak een prachtige foto van een of meer Afrikaanse dieren (een lijst van de Afrikaanse dieren in Blijdorp is te vinden op de site www.diergaardeblijdorp.nl) en maak kans op een geweldige hoofdprijs: een onvergetelijke 12-daagse groepsrondreis naar Kenia voor 2 personen (gesponsord door Baobab Reizen)! Kinderen kunnen ook inzenden, want er is ook een speciale kinderhoofdprijs. Iedereen kan via de site op de ingezonden foto's stemmen. De 20 foto's met de meeste stemmen gaan automatisch naar de jurering. Hoe je je foto's kunt insturen en een overzicht van de voorwaarden en tips is eveneens te vinden op www.diergaardeblijdorp.nl.

SAMBURU-DORP IN BLIJDORP
Pal naast de Afrikaanse savanne in Blijdorp is een speciaal Samburu-dorpje gebouwd. Daar vinden de hele zomer door tussen 12.00 en 15.00 uur allerlei Afrikaanse activiteiten plaats: workshops voor het maken van Afrikaanse maskers of sieraden, leren spelen op de Djembé of het bouwen van een traditioneel Samburu-huis. Ook leer je er bijvoorbeeld Samburu-dansen en -springen, speerwerpen en nog veel meer. Bovendien zijn er in de zomerperiode naast de Oewanja Lodge (bij de speeltuin) regelmatig muzikanten aanwezig die Afrikaanse muziek spelen en dansen. Het programma verschilt van dag tot dag; op het krijtbord voor het Samburu-dorp is te lezen wat er die dag te doen is. Ook als er geen activiteiten zijn, is er in het Samburu-dorp van alles te ontdekken en zien.

Laatste nieuws over Blijdorp nu ook via

http://www.diergaardeblijdorp.nl/rsss/ of

Twitter: http://twitter.com/rotterdamzoo