Ingezonden persbericht


Persbericht | |
Datum 10 juli 2009

Akkoord op hoofdlijnen

|Vakbonden schorten acties op bij VolkerRail                |
|                                                           |
De vakbonden FNV Bondgenoten, FNV Bouw, CNV Hout en Bouw en Het Zwarte Corps hebben na weken van acties een akkoord op hoofdlijnen bereikt met VolkerRail en VolkerWessels. Voor de circa 100 met ontslag bedreigde werknemers wordt alles op alles gezet om hen voor 1 januari 2010 van werk naar werk te begeleiden.

Om de begeleiding van werk naar werk te faciliteren wordt tevens gebruik gemaakt van een verruimde ouderenregeling en een scholingsregeling. Voor diegenen waarvoor dit onverhoopt niet lukt is overeenstemming bereikt over een afvloeiingsregeling. Vakbonden hebben er vertrouwen in dat na de zomerperiode de definitieve details ingevuld zijn, zodat verdere acties nu opgeschort worden.

Onderhandelaar Lex Raadgever van CNV Hout en Bouw is tevreden over het bereikte resultaat: "Al ben ik absoluut niet te spreken over het beleid van ProRail. Door dat beleid gaan nu honderden arbeidsplaatsen verloren gaan. Juist in deze tijd is dat uiterst wrang. Ik maak me ook zorgen over de levensvatbaarheid van de bedrijfstak. Bedrijven kampen met een teleurstellende hoeveelheid werk wat door ProRail wordt aangeboden, terwijl door de marktwerking de marges verdwijnen. Je ziet nu al dat bedrijven banen schrappen en innovatie op een lager pitje zetten. Terwijl we voor de uitdaging staan om meer vervoer over het spoor te faciliteren."

CNV Hout er Bouw gaat het onderhandelingsresultaat in augustus bespreken met zijn leden. Daar wordt besloten of het leidt tot een definitief akkoord.