Ingezonden persbericht

Amsterdam, 10 juli 2009

Sunsets Overhoeks
Openluchtfilmfestival aan de oever van het IJ

Voor de derde keer organiseert het Filmmuseum het openluchtfilmfestival Sunsets Overhoeks, de toekomstige locatie van het Filmmuseum. Vijf avonden lang kunnen bezoekers genieten van bijzondere films op een reusachtig scherm. Met een toefje glamour en een drankje bij de hand. Het programma bevat o.a. The Red Shoes (1948), Les vacances de Monsieur Hulot (1953), U2: Rattle and Hum (1988) en een voorpremière. De overdekte tribune biedt een prachtig uitzicht op het IJ en de skyline van Amsterdam. Op het festivalterrein is plaats voor ruim zevenhonderd bezoekers.
Sunsets Overhoeks, 2 t/m 6 september 2009, toegangsprijs ¤ 3,-
Zie www.filmmuseum.nl/sunsets voor het laatste nieuws rond Sunsets Overhoeks.

U2: Rattle and Hum (1988) is het imponerende verslag van U2's Amerikaanse tournee uit 1987. Daarnaast beleven twee spectaculaire restauraties hun Nederlandse première tijdens het festival: de in volle Technicolor-luister herstelde balletklassieker The Red Shoes (1948) van het eigenzinnige regisseursduo Michael Powell & Emeric Pressburger en Les vacances de Monsieur Hulot (1953), een amusante kijk op de zomervakantie van 'Frankrijks Charlie Chaplin' Jacques Tati. Elke film wordt voorafgegaan door een korte film uit de Filmmuseum-collectie.

Strandpaviljoen
Speciaal voor Sunsets Overhoeks is de toekomstige Filmmuseum-locatie opgetoverd in een sfeervol strandpaviljoen, met loungebanken en een openluchtbar met uitzicht over het IJ. Het terrein is open vanaf 19.30. De films beginnen rond 20.30. Kom op tijd, want het aantal overdekte zitplaatsen is beperkt (vierhonderd stoelen). Ouvreuses bedienen tijdens de voorstelling. Let op: ook bij slecht weer gaan de voorstellingen door.

Overhoeks
Het festivalterrein ligt aan de voet van de toren Overhoeks, recht tegenover het Centraal Station Amsterdam, op nog geen minuut lopen van de pont Buiksloterveer. Vanaf de pont kunnen bezoekers van Sunsets Overhoeks het terrein bereiken via de nieuwe fiets- en voetgangersbrug die later dit jaar officieel wordt geopend. Overhoeks wordt een levendige en eigenzinnige nieuwe stadswijk met fraaie architectuur, een oeverpark aan het IJ en als boegbeeld het nieuwe Filmmuseum, dat eind 2011 zijn deuren opent (zie www.filmmuseum.nl of www.overhoeks.nl).

Sunsets Overhoeks kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van Discovery Channel.