Ingezonden persbericht

VOORAANKONDIGING VOOR DE PERS
Egelweekend komt eraan...

Het hoogtepunt van het Jaar van de Egel moet het Egelweekend (derde weekend in september) worden met egel-activiteiten in het hele land en de grootste egeltelling ooit gehouden. Lodewijk Hoekstra, de tuinman van RTL4 programma Eigen Huis en Tuin doet de opening en beroemd egelonderzoeker Hugh Warwick komt uit Engeland over. Zelfs buiten Nederland wordt het weekend gevierd, ook de stad Antwerpen doet mee!

Tijdens het Egelweekend van 18, 19 en 20 september zijn er vele activiteiten over egels in het land. Zo houden diverse egelopvangcentra open dagen. Voor een actueel overzicht kijkt u op www.jaarvandeegel.nl (egelweekend).

En iedereen kan meedoen aan de grootste egeltelling ooit gehouden. Op een speciaal meldpunt kunnen ontmoetingen met egels (recent en wat ouder) doorgegeven worden en kunnen mensen die nooit meer egels in hun tuin zien dat ook doorgeven. Al die informatie is input voor een grootschalig onderzoek naar hoe het met de egels in Nederland gaat. Het vermoeden is dat de aantallen flink zijn afgenomen maar harde bewijzen ontbreken nog. Uit een vergelijkbaar onderzoek in Engeland bleek dat ze in Londen nauwelijks nog gezien worden. En als het stekelige diertje het in Nederland zo moeilijk heeft als we denken dan kan het op de Rode Lijst van beschermde dieren komen.

Tuinen kunnen egels redden!
Egels zijn zo aardig om bij mensen op bezoek te komen in de tuin. En die tuinen zijn ook belangrijk voor de egels, daar kunnen ze slapen en eten. Maar dan moeten het wel egelvriendelijke tuinen zijn. Dus heggen in plaats van hermetisch afsluiten met schuttingen, een hoop bladeren en takken die blijft liggen in de herfst (ideale winterslaapplaats) een vijver of andere drinkplaats maar zonder steile wanden en geen gif gebruiken tegen bijvoorbeeld slakken. Want egels eten graag slakken en anders krijgen zij het gif binnen. De Zoogdiervereniging maakt speciaal voor het Egelweekend een leuke folder vol tips en wetenswaardigheden over egels en tuinen.

Nog leuk even te melden
-Tuinman Lodewijk Hoekstra, bekend van Eigen Huis en Tuin (RTL 4) is ambassadeur van het Jaar van de Egel
-Beroemd Engels egelonderzoeker Hugh Warwick die naar Nederland komt voor een lezing legt daarin uit hoe het redden van de egel de wereld kan redden!
-Voormalig dichter des Vaderlands Driek van Wissen schreef speciaal voor het Jaar van de Egel het gedicht 'Egelstelling'.
-Kijk ook op www.jaarvandeegel.nl.

Foto's
Diverse foto's van egels zijn in hoge resolutie op te vragen en te gebruiken bij publicaties over het Jaar van de Egel en het Egelweekend. Ook het logo is op te vragen.