Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 10 juli 2009

Afrikaanse studenten van de TU Delft winnaar Summerschool Ondernemerschap

Businessidee omvat vervangen olielampen door oplaadbare accu op zonne-energie

Jean Seraphin Kepguep en Joel Ngouettey van de TU Delft (partner in het samenwerkingsverband HOPE) hebben zojuist de landelijke finale van Summerschool Ondernemerschap gewonnen. Samen met acht andere teams streden ze op het hoofdkantoor van de bank om de titel. Hun uitgewerkte businessidee om olielampen te vervangen door een oplaadbare accu werd door de jury als 'duurzaam en sympathiek' bestempeld. Naast het veroveren van de titel winnen de twee Afrikaanse studenten een cheque van ¤ 5000 en een jaar lang begeleiding door professionals van ABN AMRO.

Seraphin Kepguep en Ngouettey: "Elektriciteit in Zuid-Afrikaanse landen is vaak niet betrouwbaar. Daarom wordt als alternatief kerosine gebruikt voor verlichting. Naast dat dit gevaar met zich meebrengt, is het ook een belasting voor het milieu. Door het vervangen van olie of kerosine met een oplaadbare accu in combinatie met een oplader die werkt op zonne-energie kunnen we het milieu sparen", aldus de studenten. "Of we blij zijn met de overwinning? Jazeker, maar voor ons is het ook belangrijk dat we een verschil kunnen maken in de wereld. Oftewel: togheter we can make it happen!"

Maatschappelijke component
De jury, bestaande uit Arko van Brakel (auteur en FD-columnist), Henk Keilman (Venture Capitalist en investeerder), Sarriel Taus (ondernemer, oprichter en mede-eigenaar van restaurant Fifteen), Paul Iske (directeur Dialogues House) en Yelly Weidenaar (directeur Duurzaamheid NL ABN AMRO) was er snel uit. "Het businessidee is vooral sympathiek en duurzaam. Daarnaast heeft het een maatschappelijke component. Via microkredieten kan dit product worden aangeboden aan de Afrikaanse bevolking", aldus de jury.

Hands on
De vierde editie van ABN AMRO Summerschool Ondernemerschap is georganiseerd in samenwerking met dertien hogescholen en universiteiten. Op acht verschillende locaties in Nederland hebben honderden studenten afgelopen week deelgenomen aan de Summerschool. Niet in de vorm van traditionele lessen, maar 'hands on', met behulp van de praktijkervaring vanuit het bedrijfsleven.

Noot voor de redactie,