Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 juli 2009

Wetenschappelijke aspecten restauratie van buitengevel Paleis op de Dam nader belicht

Kunst- en architectuurhistorici wisselen gedachten uit

Gepubliceerd op 3 juli 2009

De restauratie van de buitengevel van het Koninklijk Paleis op de Dam staat centraal in een colloquium dat op vrijdag 10 juli plaatsvindt aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Kunst- en architectuurhistorici wisselen tijdens de bijeenkomst gedachten uit over de kunsthistorische en restauratietechnische uitgangspunten van de door de Rijksbouwmeester ontwikkelde plannen. Het colloquium wordt georganiseerd door het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw van de UvA, in samenwerking met het Genootschap Amstelodamum.

Onlangs publiceerde het Stadsdeel Amsterdam-Centrum het ontwerpbesluit monumentenvergunning voor de restauratie van de gevel van het Paleis op de Dam en voor de voorgenomen `ontstoring van de gevel'. Omdat verschillende organisaties van belanghebbenden hebben aangekondigd hun visie op de plannen binnen de gestelde termijn van zes weken te willen indienen, lijkt dit het aangewezen moment voor een wetenschappelijk debat hierover. De door de Rijksbouwmeester in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontwikkelde plannen hebben in de pers de nodige ophef veroorzaakt, maar aan de wetenschappelijke aspecten van de plannen is nog onvoldoende aandacht besteed. De bijeenkomst is daarom bedoeld voor een gedachtewisseling over de kunsthistorische en restauratietechnische uitgangspunten van de voorliggende plannen. De uitkomsten kunnen eventueel een rol spelen bij de verdere planvorming.

Programma


* Opening door dagvoorzitter prof. dr. Henk van Nierop (hoogleraar Nieuwe Geschiedenis, UvA);

* Welkomstwoord door mr. Willem van Bennekom (voorzitter Genootschap Amstelodamum);

* Ing. Bert van Bommel (coördinerend adviseur monumenten, Atelier Rijksbouwmeester): Het waarom van de voorgenomen maatregelen.
* Dr. Pieter Vlaardingerbroek (architectuurhistoricus, Bureau monumenten en archeologie, Gemeente Amsterdam): De gevels van het Paleis op de Dam in historisch perspectief;
* Pauze;

* Dr. Gerrit Vermeer (architectuurhistoricus, UvA): Bremer en Bentheimer zandsteen: de beleving van een natuurproduct;
* Discussie;

* Sluiting.

Tijd en locatie

Het colloquium vindt plaats op vrijdag 10 juli, vanaf 13.00 uur, in zaal 1.05 van het P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, Amsterdam. Het wetenschappelijk deel van de bijeenkomst duurt tot ongeveer 17.00 uur en wordt gevolgd door een borrel. De toegang is vrij.