Gemeente Lopik

Raad tegen verhoging budget sociale vaardigheidstraining leerlingen basisscholen

Op de basisscholen in de gemeente Lopik is een toenemende behoefte aan de bestaande sociale vaardigheidstrainingen. Deze trainingen hebben een positief effect op kinderen en helpt problematiek binnen gezinnen te voorkomen. De raad heeft het verzoek afgewezen om het jaarlijkse budget van EUR 4.000,- met EUR 12.000,- te verhogen. De raad vindt dat dit door de scholen zelf moet worden bekostigd.

De directeuren van het basisonderwijs in de gemeente Lopik geven aan dat door de toenemende gezinsproblematiek er een grotere behoefte bestaat aan sociale vaardigheidstrainingen. Het geven van sociale vaardigheidstrainingen op de basisscholen heeft een positief effect op kinderen en helpt problematiek binnen gezinnen te voorkomen. Dit past binnen het gemeentelijke jeugdbeleid, waarbij de nadruk op preventie ligt.

Op elke school zijn leerkrachten getraind om sociale vaardigheidstrainingen te kunnen geven. De scholen moeten kosten maken om deze leerkrachten vrij te roosteren om de training te kunnen geven. De kosten voor het geven van de sociale vaardigheidstrainingen en ouderbijeenkomsten op de basisscholen wordt geraamd op EUR 16.000,- per jaar. In de begroting 2009 van de gemeente Lopik is rekening gehouden met EUR 4.000,- per jaar. De raad heeft niet ingestemd met een jaarlijkse verhoging van EUR 12.000,- en vindt dat dit door de scholen zelf moet worden bekostigd. De raad handhaaft het budget op EUR 4.000,-.