Gemeente Lopik

Raad stemt in met verdere uitwerking archeologiebeleid

Sinds 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) van kracht, die een wijziging van onder meer de Monumentenwet 1988 bevat. De gemeenteraad heeft ingestemd met het verder uitwerken van het gemeentelijke archeologiebeleid. Daarbij wordt uitgegaan van samenwerking met de omliggende gemeenten bij de verwerving van archeologische expertise.

Door invoering van de WAMZ is de verantwoordelijkheid voor de archeologische monumentenzorg verschoven van de provincies naar de gemeenten, die in het vervolg moeten zorgdragen voor een archeologische belangenafweging binnen ruimtelijke plannen.

Om goed uitvoering te kunnen geven aan de nieuwe taken met betrekking tot archeologie is het belangrijk om over gemeentelijk archeologiebeleid te beschikken. De raad heeft op 21 oktober 2008 ingestemd met het ontwikkelen van archeologiebeleid in samenwerking met de gemeenten Montfoort, Oudewater en Woerden.

In januari 2009 is archeologisch adviesbureau Vestigia begonnen met het vormgeven van het gemeentelijk beleid door alle bekende relevante informatie (o.m. historische en aardkundige kaarten, archeologische vondsten en verstoorde gebieden) te inventariseren en een kaart te ontwikkelen, waarop de verwachtingen ten aanzien van archeologie zo reëel mogelijk zijn weergegeven. Deze kaarten zijn nagenoeg gereed en zullen de basis vormen voor het archeologiebeleid. Dit beleid wordt vastgelegd op een beleidskaart en in een beleidsnota.

De gemeenteraad heeft ingestemd met het verder uitwerken van het gemeentelijke archeologiebeleid. Daarbij wordt uitgegaan van samenwerking met de omliggende gemeenten bij de verwerving van archeologische expertise.