Provincie Noord-Holland

Extra subsidie tegen voortijdig schoolverlaten

9-7-2009

In het kader van de economische recessie hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de beschikbare subsidie voor projecten, gericht op het versterken van de aansluiting tussen vmbo en mbo en de aansluiting tussen school en werk, verhoogd van 320.000 naar 520.000.

Door de recessie kunnen veel schoolverlaters moeilijk werk vinden. Juist in deze tijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jongeren na hun opleiding niet thuis komen te zitten. De provincie gaat daarom extra projecten financieren. De nadruk ligt hierbij op het creëren van leerwerkplekken in de sectoren zorg, techniek, bouw, landbouw en onderwijs. Daarnaast wil de provincie voortijdige schooluitval voorkomen en de aansluiting tussen het vmbo en mbo versterken zodat meer scholieren een vervolgopleiding gaan doen. Met een betere opleiding kunnen zij later makkelijker werk vinden. De provinciale focus op deze projecten sluit aan bij het landelijke Actieplan bestrijding Jeugdwerkloosheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De provincie Noord-Holland wil enerzijds voortijdig schooluitval bestrijden en de arbeidsparticipatie vergroten en anderzijds de concurrentiepositie van het midden- en kleinbedrijf verbeteren door de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel te vergroten. Met de gesubsidieerde projecten worden onder meer 337 opleidingsplaatsen in de bouw en techniek ondersteund.