NMa beboet twee ex-directeuren voor niet-meewerken aan onderzoek

10/07/2009 10:12

Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMa beboet twee ex-directeuren wegens niet-meewerken aan onderzoek

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes opgelegd aan twee ex-directeuren van een onderneming wegens hun weigering mee te werken aan een in 2007 gestart onderzoek van de NMa. De boete bedraagt EUR 150.000,- per persoon.

De NMa heeft bij de twee voormalig directeuren, die in 2006 de onderneming verlieten, inlichtingen gevorderd in het kader van een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet door die onderneming. Op basis van de Algemene wet bestuursrecht is iedereen verplicht mee te werken aan een dergelijk onderzoek. Beide ex-directeuren hebben, door herhaaldelijk geen antwoord te geven op vragen van de NMa, die inlichtingen niet verstrekt. Daarmee hebben zij hun wettelijke medewerkingsplicht geschonden, op grond waarvan de NMa hun nu een boete oplegt.

De NMa houdt bij het opleggen van de boete rekening met de financiële positie van betrokkenen.

Omdat beide ex-directeuren echter hebben geweigerd inzicht te geven in hun financiële positie, heeft de NMa die positie via een schatting vastgesteld waarbij hun voormalige functie in aanmerking is genomen. Op basis hiervan en gelet op de ernst van de overtreding heeft de NMa de boete vastgesteld op EUR 150.000,-.

De maximale boete die de NMa kan opleggen wegens het schenden van de plicht tot medewerking aan een onderzoek bedraagt EUR 450.000,-.





http://www.nmanet.nl