Gemeente Laarbeek


Hans Vereijken tien jaar wethouder in Laarbeek

Ik heb een zelfbewuste gemeente zien ontstaan

LAARBEEK - Hans Vereijken is tien jaar wethouder in Laarbeek namens PNL (Partij Nieuw Laarbeek). Een periode om bij stil te staan. Beheer van de gemeentelijke financiën loopt als een rode draad door zijn portefeuille(s). Hieronder een korte terugblik op deze jaren, verdeeld over drie colleges en een waarnemend burgemeesterschap.

Wethouder Vereijken: Het begon destijds allemaal met de perikelen rondom het nieuwe gemeentehuis en het voortijdig aftreden van voormalig wethouder Noud van Geffen. Het gemeentehuis was hét dossier van die beginjaren. Nu is dat de ontwikkeling van de onderwijs- en voorzieningenclusters. In de tijd van het nieuwe gemeentehuis was ik in eerste instantie verantwoordelijk voor de financiën. Later kwam daar de complete bouw inclusief het locoburgemeesterschap bij. Dat was een drukke, maar een hele leuke periode. Ook heb ik de portefeuille personeel en organisatie in een enerverende periode mogen bestieren.

Nadat burgemeester Van Beers naar Roermond vertrok, ben ik een jaar waarnemend burgemeester geweest. Dat was een prachtige en rijke ervaring om mee te maken. Je kunt eraan proeven, alleen een nadeel voor mij was dat het erbij kwam. De wethouderstaken gingen ook door en daarnaast heb ik mijn eigen bureau waar ik ook druk mee ben. Overigens viel mij op dat je als burgemeester minder inhoudelijk met de zaken bezig bent, het wordt wat oppervlakkiger. Besluiten nemen en netwerken wordt dan veel belangrijker dan bezig zijn met de inhoud.

Wethouder Vereijken heeft tot nu toe met drie verschillende colleges aan het bestuurlijke roer gestaan. Over de verschillen zegt hij: Het eerste college was een politieke ommezwaai. De oppositie ging regeren en aantal wethouders, waar onder ikzelf, waren nieuwkomers. Er stond een jong college dat er tegenaan wilde. In het tweede college en tevens het eerste dat ik mocht formeren, zaten meer ervaren bestuurders. Het was solide en degelijk, maar tegelijk ook voorzichtiger. Daarom was het prettig dat ik juist in die periode waarnemend burgemeester werd. Het huidige college is nog relatief jong, zeker dynamisch en heeft een aantal moeilijke dossiers te verhapstukken, maar zeker ook op de rit gezet.

De wethouder prijst zich gelukkig dat in de afgelopen tien jaar het politieke klimaat vaak spannend was, maar dat niet heeft geleid tot aftreden van bestuurders. We hebben de boel tot nu toe altijd bij elkaar kunnen houden. Lukt dit niet, dan leidt dit nagenoeg altijd tot jarenlange politieke onrust daarna. Het politieke klimaat in Laarbeek is daarom redelijk stabiel.

Wat ik als een groot voordeel zie, is dat ik parttime wethouder ben. Ik zie veel buiten de muren van het gemeentehuis, vanwege onder andere mijn zakelijke activiteiten. Dit voorkomt naar mijn idee een soort bedrijfsblindheid die kan ontstaan als je de hele dag in overheidsland vertoeft. En ik ben natuurlijk ook burger en inwoner van Laarbeek.

De wethouder heeft de gemeente zien groeien in die tien jaar: Terugkijkend op deze periode wil ik niet alleen over mezelf vertellen. Ik heb Laarbeek zien veranderen en een zelfbewuste gemeente zien ontstaan. Er zijn veel nieuwbouwplannen, er komen nieuwe scholen, er liggen veel plannen. Met andere woorden: veel voorzieningen, zonder dat de burger daar de rekening voor krijgt. Ik constateer dat mensen zich nog steeds eerst inwoner van bijvoorbeeld Lieshout, Beek, Donk, Aarle-Rixtel of Mariahout voelen, maar dat men zich ook steeds meer Laarbeker voelt. Inwoners zijn best happy met Laarbeek, denk ik. We zijn ook kwalitatief een goede gemeente. We hebben die kwalificatie laatst nog van onze eigen inwoners en deskundige bureaus gehad bij het tevredenheidsonderzoek Waarstaatjegemeente.nl. Dat is geweldig leuk, want dat zegt iets over ons en zeker over onze mensen. Voor een heringedeelde gemeente zijn dat echt prima resultaten en een compliment voor onze organisatie en onze gemeenteraad. Daarnaast zijn we in het afgelopen decennium gegroeid naar een financieel sterke gemeente met lage woonlasten en amper schulden.

De wethouder besluit: Ik vind dat wij een gemeente zijn die best dynamiek uitstraalt en de toekomst in ogenschouw neemt. Kijk bijvoorbeeld naar evenement als WiSH, wellicht Bavaria Open Air, onze visie op Laarbeek Waterpoort van de Peel, de regionale sleutelpositie die wij innemen als het over infrastructuur gaat, maar ook bijvoorbeeld de snelle aanleg van glasvezel. Laarbeek heeft allerlei mensen iets te bieden. Landelijk en groen, niet te traditioneel en dichtbij steden.