Gemeente Enschede

Voetbalteam moet vooroordelen bespreekbaar maken

Vooroordelen moeten de wereld uit, ook in de sportwereld. Om die reden heeft de gemeente Enschede een "Vooroordelenteam" opgericht; een voetbalelftal bestaande uit spelers die te maken hebben met vooroordelen. De Enschedese wethouder Ed Wallinga maakt zich hier namens de gemeente hard voor.

Samen gaan de leden van het vooroordelenteam voor de overwinning. Niet alleen op het veld, maar ook in hun strijd tegen vooroordelen. Donderdag 2 juli kwam het grootste deel van het team voor de eerste keer bij elkaar voor een korte training, kennismaking en het laten maken van de officiële foto's. Ook werd alvast geoefend op het kunstgrasveld van Rigtersbleek. Zaterdag 29 augustus speelt het team zijn openingswedstrijd tijdens een internationaal voetbaltoernooi dat door voetbalvereniging Rigtersbleek wordt georganiseerd. Daar wordt ook een zogenoemde Vooroordelenmarkt gehouden. Na de openingswedstrijd neemt het voormalige anti-discriminatiebureau - tegenwoordig A1 Overijssel - het team over en gaat men voorlichting geven bij allerlei voetbalclubs in Enschede.

090708_vooroordelenelftal017.jpg

Achtergrond
Doel van het Vooroordelenteam is om op een sportieve manier allerlei vooroordelen die in de maatschappij, maar ook in de voetbalwereld leven, onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Veel gebruikte scheldwoorden wijzen op vooroordelen, zonder dat mensen daarbij stilstaan. Allerlei onderwerpen moeten daarom in het team aan bod kunnen komen.

090708_vooroordelenelftal015.jpg

Momenteel zijn er heel verschillende spelers lid van het team: homo & lesbienne, allochtoon, verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapt, manisch depressief, woonwagen, Marokkaan, Surinaams, werkloos, etc. Allerlei organisaties zijn bij het team betrokken. Er worden nog meer spelers met andere vooroordelen betrokken. De reacties zijn uiterst positief.

De volgende personen zijn lid van het Comité van Aanbeveling:

Han ten Broeke (VVD) - Kamerlid Tweede Kamer
Piet Jansen (CDA) - Gedeputeerde Provincie Overijssel Carry Abbenhues (PvdA)- Gedeputeerde Provincie Overijssel Gaston Sporre - Kamer van Koophandel Oost Nederland Hennie Ardesch - Voorzitter Voetbal Federatie Enschede Louk Mendels - Joodse gemeente Twente
Arjan Kampman - MT Werkplein Enschede
Bas Koppers - Stichting Homosport Nederland

Neem voor meer informatie contact op met Danny de Vries via d.devries@albersendevries.nl of Nirvi Mes (Gemeente Enschede) via n.mes@enschede.nl

Geplaatst: 10 juli 2009.

10 juli 2009