De Nederlandse Bank

Kredietverlening aan bedrijven groeit nog steeds, maar wel in een lager tempo - 2 juli 2009

Nieuwsbericht

Datum 02 juli 2009

Sinds het uitbreken van de financiële crisis en de vervolgens snel verslechterde conjuncturele situatie is er veel aandacht in de media voor de kredietverlening van banken aan bedrijven. De discussie concentreert zich voornamelijk rond de vraag of banken zich terughoudender opstellen bij het verstrekken van kredieten aan bedrijven. De kredietcijfers wijzen op een teruggelopen, maar nog steeds positieve groei van het uitstaande krediet aan bedrijven.

De zakelijke kredietgroei over heel 2008 bedroeg ruim 12%. Dit is wat lager dan in 2007, toen de groei bijna 14% bedroeg. Het algemene beeld dat uit de cijfers tot en met mei van dit jaar naar voren komt, is dat de kredietgroei aan niet-financiële bedrijven in Nederland sinds september 2008 op een lager niveau is gekomen, maar nog positief is. De jaar-op-jaar-groei was in mei 2009 gedaald tot 7,2%. De maand-op-maand groei bedraagt sinds september gemiddeld 0,4% (circa 5% op jaarbasis) tegenover een gemiddelde van 1,5% (18% op jaarbasis) in de eerste acht maanden van 2008. Het beeld is dat de terugloop van de kredietgroei voor een belangrijk deel samenhangt met een afnemende vraag.

Banken geven ook aan de kredietvoorwaarden op leningen om diverse redenen te hebben aangescherpt. Ten eerste betreft dit redenen die samenhangen met de balanspositie van de banken: de toereikendheid van het aanwezige vermogen en de mate waarin nieuw vermogen kan worden aangetrokken. Ten tweede geven banken aan dat zij grotere risico's zien. Dit heeft onder meer betrekking op de algemeen economische, bedrijfstak- en ondernemingspecifieke ontwikkelingen, alsmede een gestegen risico met betrekking tot het onderpand.

De verscherpte voorwaarden betekenen op zichzelf dat het gemiddeld genomen voor bedrijven moeilijker of duurder is om nieuw krediet te verkrijgen. Bedrijven moeten bijvoorbeeld beter of meer onderpand overleggen, hogere toeslagen betalen, strengere controles ondergaan, meer informatie verstrekken, etc. Dit wil niet direct zeggen dat bedrijven uiteindelijk minder krediet verkrijgen of gedwongen worden leningen af te lossen.

---