Gemeente Ede

nummer 126 / Ede, 10 juli 2009

Bredere toepasbaarheid en energiebesparing sterkste punten Allernieuwste LED-verlichting in Ede

Vanaf oktober 2008 heeft Philips een proef uitgevoerd in Ede met de allernieuwste LED-verlichting. Aan de Algemeer in Bennekom zijn acht lantaarnpalen voorzien van de nieuwe lampen. De allernieuwste LED-verlichting kan in veel bredere straten worden aangebracht, waardoor nu de helft van alle straten in woonwijken met LED verlicht kan worden.

Philips heeft de doorbraak deze week wereldkundig gemaakt. Met de introductie van een nieuwe reeks van LED-straatverlichting, genaamd Fortimo, kan nu 50% van alle straatverlichting in Nederland vervangen worden door een energiebesparend LED alternatief. Ook voor nieuwe woonwijken is deze verlichting zeer geschikt. Deze enorme sprong in toepasbaarheid van LED straatverlichting is mogelijk dankzij technologische ontwikkelingen op het gebied van LED waardoor ook bredere woonstraten verlicht kunnen worden.

Koploper
De eerste Fortimo LED straatverlichting is enkele maanden geleden geïnstalleerd in Ede en Eindhoven. Deze gemeenten zijn koploper op het gebied van LED-straatverlichting. Wethouder Peter van 't Hoog van de gemeente Ede is zeer enthousiast over deze nieuwe verlichting: "Wij zijn zeer tevreden met deze lamp. Hij gebruikt minder energie en vergt minder onderhoud. Bovendien geven bewoners aan dat ze minder last hebben van lichthinder." In de gemeente Ede staan circa 12.000 lantaarnpalen in woonwijken. Zodra lantaarnpalen aan vervanging toe zijn zal de nieuwe straatverlichting toegepast worden. De gemeente wil ook graag in nieuwe woonwijken deze verlichting gebruiken en zal dit ook bij projectontwikkelaars onder de aandacht brengen.
---