Gemeente Winterswijk


Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg

9 juli 2009

In Winterswijk ontvangen veel inwoners hulp van familieleden, vrienden of andere naasten: de mantelzorgers. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers die de zorg voor anderen op zich nemen. De gemeente Winterswijk heeft hiervoor een 'beleidsplan mantelzorgers en vrijwilligerszorg 2009-2012' opgesteld. De raad wordt gevraagd in te stemmen met dit beleidsplan en hiervoor de benodigde financiële middelen ter beschikking te stellen.

De zorg die door mantelzorgers en vrijwilligers wordt geboden, valt of staat met de ondersteuning, begeleiding en waardering die zij krijgen van de gemeente, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De gemeente wil met haar beleid overbelasting van mantelzorgers zoveel mogelijk voorkomen en er voor zorgen dat vrijwilligerswerk binnen de zorg zo aantrekkelijk mogelijk blijft. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is mantelzorgondersteuning en ondersteuning van vrijwilligers een wettelijke taak. Dit is echter niet nieuw. In Winterswijk zijn al verschillende organisaties actief. De gemeente heeft samen met deze organisaties en mantelzorgers beleid ontwikkeld. Voor de komende jaren is afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan herkenning en erkenning van mantelzorgers. Een deel van de mantelzorgers maakt geen gebruik van de voorzieningen die er speciaal voor hen zijn. Zij herkennen zich niet in de term mantelzorger, zijn onbekend met het aanbod en weten niet hoe je ondersteuning kunt aanvragen. Daarom zet de gemeente zich in voor goede informatievoorziening. Verder zet de gemeente zich in voor het behoud van het voorzieningenniveau en, waar nodig, het verbeteren van dit niveau. De gemeente heeft hier een faciliterende rol, bijvoorbeeld door financiering van voorzieningen en het stimuleren van samenwerking en afstemming tussen instellingen. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij mantelzorgondersteuning. Vrijwilligersorganisaties ervaren dat het vinden en binden van vrijwilligers steeds moeilijker wordt. Dit speelt echter niet alleen bij vrijwilligersorganisaties maar ook bij overige vrijwilligersactiviteiten. De gemeente wil een goede ondersteuning voor het vrijwilligerswerk opzetten. Om dit te kunnen doen heeft de gemeente inmiddels een enquête uitgezet onder alle vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Uitkomsten van deze enquête worden besproken tijdens het Ronde tafelgesprek dat op 8 september aanstaande gehouden wordt. Aan de hand van deze uitkomsten wordt er een verdere invulling gegeven aan de ondersteuning van vrijwilligers.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gea Rauwerdink, Beleidsmedewerker WZE via telefoonnummer (0543) 543 543.