De Nederlandse Bank

DNB publiceert 'The Dutch Financial System; An Investigation of Current and Future Trends'

Nieuwsbericht

Datum 10 juli 2009
Het effect van de crisis op de verschillende onderdelen van de financiële sector verschilt sterk. Dat blijkt uit het rapport 'The Dutch Financial System; An Investigation of Current and Future Trends', dat DNB publiceert.

Dit rapport brengt de veranderende omgeving waarin Nederlandse financiële spelers zich moeten positioneren in kaart. DNB vindt het belangrijk om deze veranderende omgeving grondig te bestuderen, in het licht van haar gecombineerde verantwoordelijkheid voor financiële stabiliteit en de gezondheid van individuele instellingen. Vandaag wordt tevens de 'Kabinetsvisie toekomst financiële sector' gepubliceerd, die de hoofdlijnen van het voorgenomen regeringsbeleid met betrekking tot de financiële sector beschrijft.

Met ondersteuning van een extern organisatie adviesbureau heeft DNB de belangrijkste ontwikkelingen per onderdeel van de financiële sector ('business lines', zoals retail banking, corporate banking, investment banking, levensverzekeren, schadeverzekeren, vermogensbeheer en pensioenfondsen) geïnventariseerd. De belangrijkste conclusies voor de verschillende business lines zijn:

* In retail banking valt op dat consumenten in reactie op de financiële crisis hun besparingen vaker over verschillende banken spreiden. De concurrentie tussen retail banken is verstoord door het huidige depositogarantiestelsel (met een verhoogde limiet van EUR 100.000), dat geen onderscheid maakt tussen risicovolle en minder risicovolle banken.

* Het is aannemelijk dat Nederlandse bedrijven nog altijd voldoende toegang hebben tot corporate en investment banking producten, ondanks de recente verschuivingen in de Nederlandse bancaire sector. Grote bedrijven worden waarschijnlijk in toenemende mate door buitenlandse banken bediend.

* Nederlandse levensverzekeraars staan onder druk als gevolg van de lage lange rente, maar ook door veranderingen in de regelgeving zoals de invoering van 'Banksparen'. Schadeverzekeraars worden relatief minder hard getroffen door de financiële crisis.
* Zowel Nederlandse pensioenfondsen als vermogensbeheerders hebben baat bij schaalvergroting.

Ook is gekeken welke combinaties van business lines synergievoordelen opleveren. Het samenvoegen van verschillende typen bancaire activiteiten in één concern (universele bank) blijft een aantrekkelijk bedrijfsmodel, onder andere door de financiering van bedrijfskredieten met spaargelden die afkomstig zijn uit het retail bedrijf. Het combineren van bank- en verzekeringsactiviteiten kan gepaard gaan met efficiëntiewinsten, in de vorm van verkoop van verzekeringsproducten via bankkantoren.

Ten slotte gaat het rapport in op de mogelijkheden tot groei van financiële instellingen. Groei van financiële instellingen kan om meerdere redenen wenselijk zijn, zoals het behoud van de concurrentiepositie en het vermogen om kapitaal aan te trekken. Gezien de kleine en geconcentreerde thuismarkt, zullen Nederlandse financiële instellingen deze groei vaak buiten de landsgrenzen moeten realiseren. De risico's verbonden aan een dergelijke groeistrategie moeten door instellingen zelf en door de toezichthouder goed worden beoordeeld en beheerst.

Downloads


* The Dutch Financial System. An Investigation of Current and Future Trends (PDF: 2,0 Mb)

* Het Nederlandse financiële stelsel (PDF: 425,6 Kb)
---

Lees voor