Gemeente Borsele

Rapport Rekenkamercommissie over subsidieverstrekkingen

De Rekenkamercommissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de subsidieverstrekking van de gemeente Borsele. De uitkomst is gisteren gepresenteerd aan de gemeenteraad. Jaarlijks geeft de gemeente namelijk ⬠1.993.000 uit aan subsidies. Het is dan ook een belangrijk instrument om het beleid uit te voeren. Voorzieningen zoals de bibliotheken, het zwembad, de sporthallen en de speeltuinen heeft het gemeentebestuur geprivatiseerd. De gemeente draagt dan bij in de exploitatiekosten. Ook verstrekt zij subsidies voor activiteiten door verenigingen en instellingen.

Â

In het onderzoek van de Rekenkamercommissie zijn de subsidieverstrekkingen aan zwembad Stelleplas en de Stoomtrein Goes-Borsele onderzocht. Uit het onderzoek komt naar voren dat het college het subsidie-instrument niet voldoende gebruikt om haar beleidsdoelen te realiseren. De belangrijkste aanbeveling van de Rekenkamercommissie is het concretiseren van de doelstellingen. De aanbevelingen van de Rekenkamercommissie worden deels overgenomen door het college. Zo gaat de gemeente ondermeer na of de subsidieverordening actueel is.

Â

De Rekenkamercommissie heeft ook een aanbeveling gedaan aan de gemeenteraad. De gemeenteraad moet namelijk een keuze maken uit twee opties: Eens per vijf jaar een evaluatie van de bereikte resultaten of jaarlijks kerngetallen in de begroting en de jaarrekening om het effect van de subsidieverstrekking te meten. Naar verwachting behandelt de gemeenteraad het rapport op 1 oktober aanstaande.

Download

Eindrapport subsidieverstrekkingen