Gemeente Waddinxveen

Wijkplatforms

Eikenprocessierups geconstateerd in Waddinxveen

In delen van het Gouwebos zijn nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. De terreinbeheerder heeft inmiddels alle nesten verwijderd. Er kan nog enige overlast worden veroorzaakt door oude, in de bermen achtergebleven, nestspinsels.

Contact met de brandharen van deze rups leidt voor de mens tot klachten, variërend van jeuk tot koorts. Krabben of wrijven maakt de pijn erger. Het beste spoelt men de aangedane plaatsen goed af met water en doet men alle kleding in de was. Middelen tegen de jeuk, zoals menthol, geven verlichting. Als de problemen aanhouden is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Â

Â

Voor honden kan aanraking met de brandharen van de eikenprocessierups dodelijk zijn. Snuffelen aan nestspinsels en ermee spelen zorgt voor een ernstige blootstelling aan de brandharen. Op terreinen waar veel eiken voorkomen is het daarom verstandig de hond aangelijnd te houden. Â

Â

Meer informatie

Op onze website houden we u op de hoogte van eventuele actuele ontwikkelingen. Onderaan deze pagina kunt u een informatiefolder van het RIVM downloaden.

Algemene informatie over de eikenprocessierups en de gezondheidseffecten voor mens en dier vindt u op de website van de GGD en op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: www.minlnv.nl/eikenprocessierups.

Te downloaden:

* Folder_Eikenprocessierups_(hoge_resolutie) .pdf (1,03 MB)