FNV Bondgenoten

FNV-bonden: acties bij VolkerRail opgeschort na akkoord op hoofdlijnen

De vakbonden FNV Bondgenoten en FNV Bouw hebben na weken van acties een akkoord op hoofdlijnen bereikt met VolkerRail en VolkerWessels.

De bonden hebben er vertrouwen in dat na de zomerperiode de definitieve details ingevuld zijn, zodat verdere acties van de railbouwers nu opgeschort worden.

In het akkoord is afgesproken dat voor de circa 100 met ontslag bedreigde werknemers alles op alles wordt gezet om hen voor 1 januari 2010 van werk-naar-werk te begeleiden. Om dit te ondersteunen worden ook een verruimde ouderenregeling en een scholingsregeling ingezet. Voor diegenen voor wie onverhoopt toch geen werk wordt gevonden, is er een afvloeiingsregeling.

Bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten is tevreden over het bereikte resultaat. Hij is minder te spreken over het beleid van ProRail,de opdrachtgever voor het spooronderhoud: "Door dat beleid gaan nu honderden arbeidsplaatsen verloren. Juist in deze tijd is dat uiterst wrang. Ik maak me ook zorgen over de levensvatbaarheid van de bedrijfstak. Bedrijven kampen ermee dat ProRail teleurstellend weinig werk aanbiedt, terwijl door de marktwerking de marges verdwijnen." Bestuurder Ben Bleumer van FNV Bouw onderschrijft dit: "Je ziet nu al dat bedrijven banen schrappen en innovatie op een lager pitje zetten, terwijl we voor de uitdaging staan om meer vervoer over het spoor te faciliteren."

De bestuurders kijken reikhalzend uit naar de conclusies van de commissie die voor de Tweede Kamer de levensvatbaarheid van de sector moet onderzoeken. Die commissie moet morgen nog aan de slag, als het aan FNV Bondgenoten en FNV Bouw ligt.