Gemeente Den Haag

Datum
10 juli 2009

Gemeentelijke visie op prostitutie in Den Haag
Positie prostituees moet beter

Prostituees moeten weerbaarder worden en beter op de hoogte worden gebracht van hun rechten en plichten. Tegelijkertijd moeten criminele vormen van prostitutie, zoals mensenhandel, harder worden aangepakt. Dat staat in de Kadernota Prostitutiebeleid 2009-2012, die vandaag door het college van B&W is vastgesteld.

' Respect voor de keuzes van mensen staat centraal in deze nota. Wie uit vrije wil legaal in de prostitutie wil werken, krijgt steun en hulp om dat gezond en veilig te doen. Wie ermee wil stoppen krijgt hulp bij het vinden van een nieuw bestaan,' aldus wethouder Bert van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie).

Sinds de prostitutie in 2000 is gelegaliseerd zijn gemeenten verantwoordelijk voor de veiligheid, gezondheid en hulpverlening aan prostituees. Via exploitatievergunningen bepalen gemeenten hoeveel bedrijven zich op welke plaatsen in de stad mogen vestigen. Ook eisen op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden worden in een vergunning geregeld.

Geen nieuwe vergunningen
Het gemeentebestuur heeft besloten dat de raamprostitutie de komende jaren geconcentreerd blijft in de Geleenstraat/Hunsestraat en de Doubletstraat. Hoewel het aantal vergunningen (41 raamprostitutie-bedrijven, 30 clubs en 12 escortbedrijven) is gedaald tot onder het eerder vastgestelde maximum van 100, komen er voorlopig geen nieuwe vergunningen bij. De gemeente wacht de uitkomst af van een nieuwe wet voor de vestiging van prostituees, waar de Tweede Kamer binnenkort over beslist.

Positieverbetering prostituees
Om de bedrijfstak verder te normaliseren is het noodzakelijk om de positie van de prostituees verder te verbeteren. Zij moeten meer inzicht krijgen in hun rechten en plichten en beter worden ondersteund in hun economisch functioneren. Maar prostituees moeten ook beter toegang krijgen tot publieke en commerciële voorzieningen zoals het afsluiten van verzekeringen. Om dit te bereiken wordt een laagdrempelig informatie- en dienstencentrum ingericht. Verder krijgen prostituees een eigen stem in het beleid. Een nieuw op te richten klankbordgroep gaat de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren. Prostituees die de branche willen verlaten, krijgen hulp bij het opbouwen van een nieuw bestaan.

Hardere aanpak mensenhandel
Mensenhandel en uitbuiting worden harder aangepakt, omdat deze vormen van criminaliteit een verdere normalisering van de bedrijfstak in de weg staat. Zo verdubbelt de gemeente de boetes die zij kan opleggen aan seksbedrijven zonder vergunning (van 2500 per overtreding naar 5000 Euro per overtreding, tot een maximum van 50.000 euro). Verder wordt de vergunning van een seksbedrijf ingetrokken als er mensenhandel is geconstateerd. Voor een extra opvangvoorziening van slachtoffers van mensenhandel heeft de gemeente een beroep gedaan op het Rijk. Eind juli wordt hier meer over bekend.

Kwetsbare groepen
Tenslotte wordt speciale hulp- en dienstverlening ontwikkeld voor kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen als mannen, jongens en transgenders. Deze mensen werken vaak in niet vergunde prostitutiebedrijven, omdat zij zo min mogelijk willen opvallen. Later dit jaar wordt een onderzoek naar deze kwetsbare groepen afgerond, zodat duidelijk is aan wat voor soort hulpverlening behoefte is.

De nota wordt nu vrijgegeven voor inspraak. In dat kader zullen ook de ondernemers in de prostitutiesector worden geïnformeerd. Behandeling in commissie en raad (inclusief inspraakrapport) zal plaatsvinden na het zomerreces.