Gemeente Enschede

Handhavingsacties na vier weken al succes

Overtreders passen gedrag aan

De handhavingsactie van het `integraal handhavingsteam' van de gemeente Enschede is al na vier weken een succes te noemen. Door actief te controleren op veel voorkomende overtredingen, overlast en gevaarlijke situaties, houden mensen zich nu al zichtbaar beter aan de regels. De actie duurt in totaal zes tot acht weken.

Bij de handhavingsactie, die vooral gericht is op parkeerproblemen buiten het betaald parkeergebied, zijn tot nu toe in een periode van ruim vier weken ongeveer 240 waarschuwingen afgegeven en 80 boetes uitgedeeld. De hoogte van de boetes loopt uiteen van 60 euro tot 150 euro, afhankelijk van de aard van de overtreding. De overtredingen die de handhavers het meest tegenkomen zijn: het negeren van een parkeer- of stopverbod, het blokkeren van de stoep of fietsstroken, het met twee of vier wielen op de stoep parkeren en het te dicht bij een kruising parkeren. Allemaal overtredingen waaraan inwoners zich storen en die vaak gevaarlijke situaties veroorzaken.

Verbeterde naleving van verkeersregels
Dankzij deze actie weten de bewoners dat handhavers actief zijn. Ze houden zich nu zichtbaar beter aan de verkeersregels, vooral op plekken waar begin juni nog veel overtredingen werden geconstateerd (zoals de singels, de Deurningerstraat tussen de Singel en het Centrum, de Kottendijk, De Genestet- en Lasonderstraat). Ook overtredingen op plaatsen waar een parkeer- of stopverbod geldt zijn sterk afgenomen. Bovendien is een afname zichtbaar van het zonder gehandicaptenparkeerkaart parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats.

Hoewel mensen nog wel moeten wennen aan de aanwezigheid van het nieuwe integraal handhavingsteam, reageren ze positief op de acties. Inwoners hebben een aantal keren aangegeven het werk van de handhavers te waarderen, omdat ze juist die zaken aanpakken die tot grote ergernissen leiden.

Meer acties volgen
De acties van het integraal handhavingsteam breiden zich de komende periode uit. Zo gaan de handhavers aan de slag met het aanpakken van de parkeeroverlast rond winkelcentra en scholen in alle wijken.

Geplaatst: 10 juli 2009.

10 juli 2009