Subsidie voor excellentieprogramma basisonderwijs

10/07/2009 13:16

Hogeschool van Amsterdam

Het ministerie van OCW heeft een subsidie toegekend aan het excellentieprogramma voor het basisonderwijs van de Stichting Samen Tussen Amstel en IJ (STAIJ) en de Pabo van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Een commissie onder leiding van KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf heeft de voorstellen beoordeeld. Er waren 195 subsidieaanvragen, waarvan er 28 zijn gehonoreerd. Het innovatieve programma van STAIJ en de HvA is op de zevende plaats geëindigd.

STAIJ vertegenwoordigt 17 openbare scholen in de Amsterdamse stadsdelen Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg. De stichting wil uitdagend onderwijs voor alle leerlingen ontwikkelen. Met dat doel geeft STAIJ al sinds 2006 samen met de pabo van de HvA vorm aan een academische opleidingsschool waar op basis van een excellentieprogramma les wordt gegeven. Er worden niet alleen studenten opgeleid, maar STAIJ en HvA werken ook samen aan de verbetering van het onderwijs op de scholen en op de pabo. De opgedane expertise wordt overgedragen aan andere scholen en opleidingen. Zo kunnen scholen een beter beeld krijgen van (hoog)begaafde leerlingen en onderpresteren tegengaan.

De opleidingsschool heeft gekozen voor het profiel Wetenschap en Techniek. Een bewuste keuze, want binnen dat profiel kunnen leerlingen maximaal uitgedaagd worden om hun talenten te laten zien. Het uitgangspunt is dat talenten mogen, of zelfs moeten, opvallen. Topprestaties leveren is de basishouding die op een academische opleidingsschool van kinderen, studenten, leerkrachten en lerarenopleiders wordt verwacht.

In Wetenschap en Techniek-labs kunnen leerlingen hun cognitieve talenten ontwikkelen en kunnen ze excelleren. De scholen en Pabo HvA ontwikkelen een vitale ruimte in de school. Op sommige scholen kunnen kinderen compacte leerlijnen volgen, er kan digitaal een andere taal worden geleerd en er worden workshops gegeven door externe deskundigen. Kortom, er is een rijke leeromgeving voor begaafde leerlingen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (