Nederlandse schepen in Golf van Aden vragen bescherming

10/07/2009 13:38

Jumbo Shipping

Open brief van Kahn Scheepvaart aan de KVNR over het gebrek aan bescherming van Nederlandse schepen in de Golf van Aden

Rotterdam, 10 juli 2009

t.a.v. de heren Evert Staal, Martin Dorsman, Tammes Tonnis, Fred van Zeijl

Geachte heren,

Onderstaand artikelen (bron Reuters) bewijzen nogmaals de misvatting van onze Minister van Defensie E. Middelkoop dat het varen door de Golf van Aden in het huidige onbegeleide 'groupage system' - dat hij overigens bij herhaling en ten onrechte - als "konvooivaren" aanduidt, volstrekt onvoldoende veilig is. Daardoor is het varen door de Golf van Aden nog steeds een vorm van Russische Roulette voor onze schepen, de aan ons toevertrouwde lading, maar bovenal voor onze opvarenden.

Wij hebben deze vaststelling al bij herhaling kenbaar gemaakt.

Ondanks de recente afwijzing van ons verzoek tot bescherming door Minister van Defensie E. Middelkoop zelfs voor schepen met geringe snelheid (minder dan 10 mijl per uur) en een gering vrijboord, blijven wij aandringen op (betere) bescherming. Die bescherming moet met spoed worden geboden en moet niet zijn beperkt tot de hiervoor genoemde categorie schepen. Die bescherming moet worden geboden aan alle schepen die de Koninkrijksvlag voeren en door de Golf van Aden varen.

Wij verzoeken u dit onderwerp wederom met prioriteit op uw agenda te plaatsen en namens de Nederlandse reders ondubbelzinnig aan onze regering respectievelijk aan het parlement duidelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

Arnold F van der Heul

Kahn Scheepvaart BV