Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Noodkap in Bilderdijkstraat

Twee bomen weg na doorzagen wortels

10 juli 2009
Het Dagelijks Bestuur van Oud-West heeft vandaag, 10 juli, een besluit tot noodkap moeten nemen voor twee bomen in de Bilderdijkstraat. Dit besluit is genomen nadat in de nacht van 8 op 9 juli de boomwortels van de twee bomen door een onbekende doorgezaagd zijn. Onderzoek door een bevoegd boomdeskundige heeft uitgewezen dat de bomen onherstelbaar beschadigd zijn. Het stadsdeel heeft aangifte gedaan bij de politie.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de twee bomen ter hoogte van de huisnummers 7 en 17 dusdanig instabiel geworden zijn dat de veiligheid van omwonenden en weggebruikers niet langer door het stadsdeel gegarandeerd kan worden. Daarom is het noodzakelijk de bomen zo snel mogelijk te laten verwijderen.

De Bilderdijkstraat tussen de De Clercqstraat en de Hugo de Grootbrug wordt op dit moment geherprofileerd. In het inrichtingsbesluit is opgenomen dat de Bilderdijkstraat aan de oneven zijde een voetpad krijgt tussen de ca. 2.20 meter en 2.95 meter breed. Het vrijliggende fietspad naast de bomen zou ca 1.80 meter breed worden. Afgelopen maandag 6 juli werd echter duidelijk dat het oorspronkelijke inrichtingsbesluit niet volledig uitgevoerd kan worden. Doordat de boomwortels te breed zijn en te hoog liggen moeten zowel het voet- als het fietspad versmald worden zodat er voldoende ruimte overblijft voor het wortelstelsel van de bomen.

Veiligheid voor voetgangers en fietsers en het behoud van de bomen zijn belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe inrichting van de Bilderdijkstraat. Om hieraan toch te kunnen voldoen, heeft het stadsdeel een oplossing gezocht in de versmalling van zowel het voet- als het fietspad. Uiteindelijk is naar aanleiding van een overleg met een aantal bewoners besloten om de breedte van het fietspad over de hele lengte te versmallen naar ca. 1.50 meter. Het voetpad krijgt een breedte die ligt tussen de ca. 2.00 en ca. 2.30 meter.

Het besluit van maandag 6 juli zal door de noodkap van de twee bomen niet gewijzigd worden.

---