FNV

10-7-2009

Ombudsman onderzoekt vermeende fraude zzp'ers

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft besloten onderzoek te doen naar de manier waarop het UWV de zelfstandigenregeling heeft uitgevoerd. De FNV is hier blij mee.

Een grote groep zzp'ers was beschuldigd van fraude, met hoge terugvorderingen en boetes als gevolg. Volgens de FNV hadden ze buiten hun schuld om de verkeerde uren opgegeven, door slechte informatie en adviezen van de uitkeringsinstantie UWV en het arbeidsbemiddelingsburo CWI.

Gecriminaliseerd De FNV dringt er nogmaals op aan dat het UWV en de Belastingdienst nu onmiddellijk alle fraude-onderzoeken stopzetten, lopende het onderzoek van de nationale ombudsman. "Anders blijven mensen gecriminaliseerd worden", aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld.

Betere regeling nodig Hartveld hoopt dat het onderzoek de opmaat vormt naar een betere regeling voor startende zzp-ers vanuit een ww-uitkering. De huidige regeling is zo ingewikkeld dat zzp-ers, maar ook medewerkers van de betrokken instanties, het niet goed begrijpen. "Die nieuwe regeling moet recht doen aan de mensen", zegt Hartveld.

`Begin nu niet als zzp'er' Zolang die nieuwe regeling er nog niet is, raadt hij mensen sterk af om vanuit een ww-uitkering te starten als zelfstandige.

Persbericht Nationale ombudsman

FNV blij met steun Tweede Kamer voor zzp'ers (3 juli)