Verkoop nieuwbouwwoningen toont licht herstel

10/07/2009 15:02

Neprom

Persbericht

Voorburg, 10 juli 2009

Verkoop nieuwbouwwoningen toont licht herstel

Projectontwikkelaars zien nog geen structurele verbetering

In het tweede kwartaal van 2009 lag de verkoop van nieuwbouwwoningen circa 50% hoger dan in het voorafgaande kwartaal. De projectontwikkelaars verkochten vooral meer nieuwbouwwoningen in het goedkopere prijssegment. De verkoop in de middeldure en duurdere prijssegmenten ligt volgens de ontwikkelaars echter nog steeds ver onder het niveau van vorig jaar.

Volgens de NEPROM, de vereniging van professionele projectontwikkelaars, werden in het tweede kwartaal van 2009 circa 5.000 nieuwe woningen verkocht, tegen 3.200 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het gaat om voorlopige cijfers, die met de nodige voorzichtigheid moeten worden gehanteerd. Ondanks het herstel in de opeenvolgende kwartalen, betekent dit dat de verkoop van nieuwe woningen nog steeds ongeveer 30% lager ligt dan een jaar geleden.

Wienke Bodewes, bestuurslid van de NEPROM en portefeuillehouder woningmarkt is niet ontevreden: "Het ziet het er naar uit dat met het tweede kwartaal een einde is gekomen aan de dalende trend in het aantal verkochte nieuwe woningen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden namelijk nog 60% minder nieuwe woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder." Het herstel op de nieuwbouwmarkt lijkt daarmee forser dan op de markt van de bestaande woningen. Donderdag maakte de NVM bekend dat de verkoop in de bestaande woningmarkt net boven de 25% lag ten opzichte van het eerste kwartaal.

Toch blijft Bodewes voorzichtig: "Het gaat om een pril herstel, waarvan we nog moeten afwachten of het doorzet. De verkoop in de duurdere marktsegmenten blijft bovendien nog steeds sterk achter, terwijl die sector juist zo belangrijk is voor de doorstroming op de woningmarkt."

Laagste prijsklasse trekt herstel

De ontwikkelaars signaleren vooral herstel in het laagste prijssegment tot Euro 216.0000. Daar werden in het tweede kwartaal van 2009 bijna 20% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode in 2008. In het middensegment (Euro 216.000 tot Euro 324.000) en het duurdere segment (boven Euro 324.000) is sprake van een daling van 60% ten opzichte van 2008. Maar in alle nieuwbouwsegmenten zijn de verkoopresultaten in het tweede kwartaal van 2009 beter dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Appartementen blijven moeizaam

De NEPROM constateert ook dat verkoop van appartementen achterblijft. In het tweede kwartaal van 2009 werden 3640 nieuwbouw eengezinswoningen verkocht; dat is ruim 20% minder dan in 2008. Bij de meergezinswoningen lag de verkoop in het tweede kwartaal bijna 40% onder het niveau van 2008.

Consumentenvertrouwen

De NEPROM is zeer positief over de recente verhoging van de Nationale Hypotheek-garantie (NHG) van Euro 265.000 naar Euro 350.000. Daardoor kan ongeveer 80% van alle kopers van nieuwbouwwoningen een NHG-garantie verkrijgen. De rente van hypotheken met NHG ligt gemiddeld 0,5% onder het reguliere niveau en bovendien zijn huizenkopers verzekerd van overheidssteun als zij om welke reden dan ook hun hypotheek niet meer kunnen aflossen. NEPROM-bestuurder Bodewes: "Ik verwacht dat deze maatregel het vertrouwen bij consumenten in de woningmarkt vergroot en er toe zal leiden dat meer kopers gebruik maken van de kansen die de nieuwbouwmarkt nu biedt."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.neprom.nl

http://www.neprom.nl