Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z13718

Vragen van het lid Jan de Vries (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over niet rechtsgeldige versoepeling van normering bij examens. (Ingezonden 9 juli 2009)


1
Bent u bekend met het artikel "Allochtone leerling sterk bevoordeeld bij examen 1)"? Zo ja, deelt u de mening dat het niet door de beugel kan dat normeringen versoepeld worden, terwijl daar geen grond voor is in het Examenbesluit?


2
Is het waar dat de Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven (CEVO) de normering voor het examen Nederlands zodanig heeft opgerekt dat allochtone kandidaten met een andere moedertaal ongestraft meer fouten mogen maken dan autochtone kandidaten? Welke overwegingen lagen daaraan ten grondslag? Is dat in strijd met het Examenbesluit 2), waarin louter is vastgelegd dat allochtone kandidaten met een taalachterstand een half uur langer mogen doen over het examen Nederlands en een woordenboek mogen gebruiken?


3
Is er naar uw oordeel als gevolg van de handelwijze van de CEVO sprake van een ongelijke behandeling van leerlingen, die geen grond vindt in de relatieve achterstand van de leerlingen?


4
Spreekt u de CEVO hierop aan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn daarvan de consequenties voor de CEVO, de schoolbesturen en de reeds afgestudeerde examenkandidaten?


5
Deelt u de mening dat er nu misschien allochtone leerlingen zijn geslaagd, terwijl zij misschien de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn om succesvol te kunnen doorstromen in het vervolgonderwijs? Hoe worden deze benadeelde leerlingen voldoende bijgespijkerd?


6
Hoeveel schoolbesturen hebben melding gedaan van het afwijken op grond van art. 55 lid 3 van het Examenbesluit en om hoeveel leerlingen ging het hierbij? Heeft u, samen met de Inspectie, de overtuiging dat alle schoolbesturen melding doen van genoemde afwijking? Hoe bevordert u voorts dat alle schoolbesturen zich aan het Eindexamenbesluit houden?


1) Algemeen Dagblad, 8 juli 2009

2) Eindexamenbesluit VWO-HAVO-MAVO-VBO, Art. 55 lid 3, 4 en 5.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Dezentjé Hamming-Bluemink en De Krom (beiden VVD), ingezonden 9 juli 2009 (vraagnummer 2009Z13715) en de leden Bosma en Fritsma (beiden PVV), ingezonden 9 juli 2009 (vraagnummer 2009Z13717)