Rechtbank Maastricht


Medewerker op non-actief na serieus vermoeden van ernstig plichtsverzuim

PERSBERICHT - Het bestuur van de rechtbank Maastricht heeft een medewerker op non-actief gesteld wegens het serieus vermoeden van ernstig plichtsverzuim, namelijk het, in strijd met de normale gang van zaken, niet uitwerken van twee proces verbalen van de terechtzitting in een tweetal strafdossiers. Hierdoor is er geen uitvoering gegegeven aan de door de rechters gegeven beslissingen en hebben twee ernstige zaken grote vertraging opgelopen. Het bestuur van de rechtbank betreurt dit ten zeerste.

Eén zaak is door de rechtbank aangehouden op 19 september 2007 in verband met het horen van een getuige. In die zaak wordt verdachte primair zware mishandeling verweten. De andere zaak is door de rechtbank aangehouden op 18 december 2007 in verband met onder meer psychologische en eventueel psychiatrische rapportage. De beschuldiging luidt hier: ontucht met misbruik van minderjarigen, meermalen gepleegd.

In de afgelopen week is één en ander duidelijk geworden. Het bestuur heeft onmiddellijk maatregelen getroffen. Naast de op non-actief stelling van de medewerker wordt een onderzoek gestart naar alle feiten in de zaak. Mr. M.M. Steenbeek, oud president van de rechtbanken Breda en Middelburg en thans coördinerend vice-president bij de rechtbank Middelburg voert dit onderzoek uit. Het bestuur van de rechtbank verwacht het verslag met de bevindingen op zijn vroegst eind augustus. Het bestuur besluit zo spoedig mogelijk daarna over verdere disciplinaire maatregelen ten aanzien van de betrokken medewerker, alsook - op basis van de bevindingen van het onderzoek van mr. Steenbeek- over te nemen maatregelen in de organisatie.

Inmiddels hebben de president van de rechtbank en de voorzitter van de strafsector de slachtoffers en/of hun ouders in beide zaken op de rechtbank uitgenodigd en gesproken. Eén van hen was verhinderd. Tijdens dit gesprek zijn in de eerste plaats excuses aangeboden voor de ontstane vertraging. Daarnaast zijn de slachtoffers geïnformeerd over de gang van zaken en zijn de getroffen maatregelen toegelicht. Het Openbaar Ministerie en de betrokken advocaten zijn ook geïnformeerd.

Beide zaken staan inmiddels voor 4 augustus geagendeerd. Omdat een afvaardiging van het bestuur met slachtoffers heeft gesproken en om iedere schijn van partijdigheid te vermijden, worden de zaken door rechters uit de rechtbank Roermond behandeld.

Einde bericht

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 10 juli 2009 Naar boven