Belgische Federale Overheid


*

Het FAVV publiceert zijn activiteitenverslag 2008

Datum: 10 juli 2009

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft zopas zijn activiteitenverslag voor het jaar 2008 gepubliceerd.

De resultaten van de controles in 2008 tonen aan dat de Belgische voedselketen steeds veiliger wordt, hoewel de schakel van de horeca/distributie nog meer inspanningen moet leveren om de risico's te beheersen.

Het meldpunt voor de consument registreerde 2 265 klachten in 2008. De klachten die het meest voorkomen gaan over de hygiëne van lokalen en personen, het rookverbod, productie- en bewaringsmethodes en voedselvergiftigingen.

In de klassieke horeca (cafés en restaurants) werden 5 583 inspecties uitgevoerd en daarvan waren 51,0 % niet conform de regels.

In de groot- en kleinhandel werden 12 844 inspecties uitgevoerd. Bij de kleinhandel stelde het FAVV 40 % inbreuken in verband met infrastructuur en hygiëne vast. Sinds september 2008 is een voorlichtingscel actief die deze bedrijven moet helpen om hun kennis en hun dagelijkse praktijken te verbeteren.

De situatie voor de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen in fruit en groenten is eerder geruststellend. Er werden 1 432 monsters geanalyseerd en daarvan waren slechts 3 à 4 % van de monsters uit België en de EU en 10 % van de monsters uit derde landen niet in orde.

Het FAVV heeft dit jaar ook een aantal incidenten snel het hoofd kunnen bieden: bijvoorbeeld het incident met dioxines en pcb's in Iers varkensvlees. Een snelle maar wetenschappelijke risico-evaluatie, communicatie in nauw overleg met de betrokken bedrijven voor terugroepingen van producten en een hoge transparantie ten opzichte van de verbruikers speelden hierbij telkens een cruciale rol.

Raadpleeg het jaarverslag op de website van het FAVV