Ministerie van Algemene Zaken

2 miljard voor voedselzekerheid

Nieuwsbericht | 10-07-2009

De leiders van de G8-landen en negentien andere landen waaronder Nederland zijn overeengekomen om de komende drie jaar 20 miljard dollar te investeren in de ontwikkeling van landbouw in arme landen. Nederland zal daar volgens minister-president Balkenende 2 miljard dollar (ruim 1,4 miljoen euro) aan bijdragen.

De minister-president nam 10 juli deel een sessie van de G8-top in het Italiaanse L'Aquila over voedselzekerheid.

De staatshoofden en regeringsleiders van de G8-landen en negentien andere landen waaronder Nederland brachten na afloop van de top een verklaring uit waarin zij toezegden om 20 miljard dollar (14,4 miljard euro) te investeren in de landbouw en voedselproductie van arme landen.

De Nederlandse investering zal 2 miljard dollar bedragen, en komt uit het budget van ontwikkelingssamenwerking, aldus de minister-president.

Nederland investeert in arme landen

Balkenende sprak tijdens de bijeenkomst over voedselzekerheid over de goede ervaringen die Nederland heeft met investeringen in de productie van voedsel in arme landen.

Als een van de voorbeelden noemde hij een veertigtal internationale bedrijven uit Nederland die hun krachten bundelen met regeringen, vakbonden en maatschappelijke organisaties in arme landen om duurzame handel en productie te bevorderen.

Ook bestaan er een-op-eensamenwerkingen tussen boeren uit Nederland en ontwikkelingslanden. Hierdoor is het jaarinkomen van een half miljoen mensen in deze landen met 25 procent gestegen, aldus Balkenende.