Gemeente Hulst


Persbericht - 10.07.2009

Toekenning ereburgerschap & uitreiking erepenning Hulst

Op 15 juli 2004 stelde de gemeenteraad van Hulst de Verordening op onderscheidingen van de gemeente Hulst vast. Op grond van deze verordening heeft de gemeenteraad de mogelijkheid om verdienstelijke personen te eren met het Ereburgerschap c.q. de Erepenning in goud van de gemeente Hulst.
Op 9 juli 2009 nam de gemeenteraad - tijdens een besloten zitting - op grond van deze verordening een tweeledig besluit.

Gezien zijn jarenlange belangeloze inzet voor de H. Willibrordus Basiliek te Hulst in het algemeen en de restauratie van dit kerkgebouw in het bijzonder, heeft de gemeenteraad van Hulst besloten het Ereburgerschap van de gemeente Hulst toe te kennen aan de heer Piet Hamelink uit Hulst (1931).
De heer Hamelink heeft zich als vrijwilliger van het parochiebestuur vanaf 1987 ingezet om de restauratie van de Basiliek te realiseren. In 1996 werd de restauratie daadwerkelijk gestart. Vanaf dat moment tot de officiële heropening van het godshuis in maart 1999, was Piet Hamelink bijna dag en nacht in en om de Basiliek te vinden. De gemeenschap van Hulst gaf hem om die reden al snel de koosnaam Piet Basiliek. De heer Hamelink coördineerde niet enkel de restauratie, hij fungeerde als gids voor alle financiële, technische en administratieve facetten van de restauratie. Daarnaast verzorgde hij de archivering, deed rondleidingen en zette zich in voor de acties van de Stichting Fondsenwerving Basiliek Hulst. Ook in de periode na de restauratie bleef de heer Hamelink actief in de weer voor zijn Basiliek Dankzij de inspanningen van de heer Hamelink staat de Hulster Basiliek er nu prachtig bij.
Dat werd op 31 mei 2009 extra belicht toen de H. Willibrordus Basiliek tot de mooiste kerk van Nederland werd verkozen. De grote stimulator achter deze verkiezing was de heer Jo Everaert. Hij bewoog hemel en aarde om zoveel mogelijk steun voor de Basiliek te krijgen. Hij deed dat met veel verve en succes. De titel Mooiste kerk van Nederland is van grote promotionele waarde voor de gemeente Hulst. Voor zijn bijzondere inzet heeft de gemeenteraad van Hulst besloten de Erepenning in Goud van de gemeente Hulst toe te kennen aan de heer Jo Everaert uit Hulst (1936).

Op vrijdag 10 juli 2009 wordt tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van het stadhuis te Hulst de Erepenning in Goud door burgemeester Jan-Frans Mulder uitgereikt aan de heer Jo Everaert. Vervolgens stelt burgemeester Mulder de heer Piet Hamelink in kennis van het hem toegekende Ereburgerschap en reikt hij hem de daarbij behorende versierselen uit.
De bijeenkomst vangt aan om 15.00 uur.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl