Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen vangt nieuwe asielzoekers tijdelijk op in tenten aan haar hoofdzetel te Mechelen

Opvang tot en met 21 juli moet ergste humanitaire nood lenigen

Nieuwe asielzoekers die zich in België aanbieden, worden momenteel niet opgevangen door Fedasil. Daardoor komen deze mensen de facto op straat te staan, zonder enige huisvesting of verdere opvang. Om tegemoet te komen aan deze humanitair schrijnende situatie en conform haar missie om de zwakkeren te helpen, zal Rode Kruis-Vlaanderen tijdelijk 100 nieuwe asielzoekers opvangen in een tentenkamp. Dit tentenkamp wordt opgesteld op de terreinen van de organisatie aan de Mollestraat te Mechelen.

De noodopvang gebeurt dus vanuit een louter humanitaire bezorgdheid. Rode Kruis-Vlaanderen zal daarom 100 nieuwe asielzoekers tijdelijk (niet structureel) opvangen op haar terrein en zal omwille van de humanitaire situatie voorrang geven aan gezinnen en moeders met kinderen. Deze tijdelijke en â door het onverwachte karakter ervan - in omvang beperkte opvang zal georganiseerd worden tot 21 juli 2009, de datum waarop de federale regering heeft aangekondigd dat er een structurele oplossing voor het probleem zal zijn.

De opvang, begeleiding, opvolging en de logistieke omkadering zullen verzorgd worden door Rode Kruisvrijwilligers en -medewerkers. De asielzoekers worden door hen opgevangen in 25 tenten. Verder wordt ook sanitair (toiletten, douchecellen) en voedsel voorzien alsook psychosociale begeleiding.

Mechelen, 10 juli 2009