Ingezonden persbericht



Persbericht

Vrijdag
10 juli 2009

A+O
stimuleert anticyclisch investeren

Extra
vergoedingen beschikbaar voor opleiden en instroom in Metalektro

Leidschendam

- Daar waar bedrijven tijdeens de economische recessie kijken naar kostenbeheersing, stimuleert Stichting A+O Metalektro juist sociale innovatie. Investeer in het opleiden van medewerkers en het aantrekken van nieuwe vakkrachten. 'Dit is een uitgelezen kans om slimmer en anders naar personeelsontwikkeling en de arbeidsmarktstrategie te kijken', aldus Erik Holtslag. De directeur A+O zet zijn woorden kracht bij door in opdracht van de sociale partners een investeringsregeling in het leven te roepen waarmee bedrijven een financiële vergoeding kunnen aanvragen voor het aanbieden van stageplekken en het laten starten van bbl-trajecten en andere beroepsopleidingen. Voor deze regeling is een budget vrijgemaakt van 7 miljoen euro, bovenop de reeds toegezegde investeringen van 16 miljoen euro voor 2009. De regeling trad 1 juli in werking.

De A+O investeringsmaatregel is bedoeld als stimulering voor metalektro-bedrijven om schoolverlaters te werven en te behouden voor de techniek. Het is van groot belang dat leerlingen en lerende werknemers aantrekkelijke stages kunnen volgen en hun opleiding voltooien en dat werkgevers hun werknemers stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

Drie
redenen voor sociale innovatie

Het verleden leert dat anticyclisch investeren in
medewerkers loont. Immers, met een minder gevulde orderportefeuille is er meer tijd om het gesprek aan te gaan over persoonlijke ontwikkeling, het volgen van opleidingen en het begeleiden van stagiaires. Nu investeren in de deskundigheid, vakbekwaamheid en flexibiliteit maken de medewerker en het bedrijf wendbaarder en weerbaarder. En met de A+O investeringsregeling kunnen metalektro-bedrijven een groot deel van de kosten dekken.

De
regeling

Voor een startende bbl-leerling niveau I en II kan de vergoeding oplopen tot ¤ 8.000,- perr schooljaar (CAO vergoeding en extra investeringregeling). Voor bbl niveau III en IV, hbo en wo tot ¤ 5.000,-.

Om bedrijven te stimuleren stagiaires aan te trekken, bedraagt de vergoeding

¤ 200,- per 4 weken bij een voltijdstage van minimaal
2 en maximaal 12 maanden (zie voor de voorwaarden www.ao-metalektro.nl).

Ook kunnen bedrijven gebruik maken van de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting en Premie Volksverzekering (WVA) van het ministerie van OCW, waardoor bijvoorbeeld de vergoeding per leerling kan oplopen tot ¤ 10.500,,- per jaar.

Imago

De technische sector is breed, aantrekkelijk en
toekomstgericht. De techniek biedt oplossingen voor onder andere maatschappelijke, logistieke en commerciële vraagstukken. In tegenstelling tot andere sectoren is er nog veel werk in de Metalektro. Want door vergrijzing, ontgroening en de constante vervangingsvraag blijft de behoefte aan (jonge) vakkrachten nu en in de nabije toekomst bestaan. De Metalektro is en blijft een gezonde bedrijfstak, waarin werknemers worden gestimuleerd hun eigen loopbaan vorm te geven. Zij krijgen mogelijkheden om zich te scholen en te ontwikkelen. Mede daardoor kan de technieksector haar voorsprong behouden.

Vakbonden en werkgevers in de metaalsector hebben vorige week een plan gepresenteerd om in totaal 15.000 werk- en stageplekken voor mbo-ers te creëren. Het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu, waarvan A+O mede-initiator is, heeft een verzoek gedaan aan het kabinet om haar bijdrage te leveren aan de realisatie van dit plan. Met deze maatregelen werkt de technische sector aan lange termijn duurzaamheid.


---

einde persbericht ---