Triodos Bank heeft het beroep op kapitaal van Ethical Property Europe succesvol begeleid. Initieel bedrag van het aanbod overschre

10/07/2009 15:47

TRIODOS-BANK NV

Persbericht

Privaat aanbod van aandelen Ethical Property Europe succesvol afgesloten.

Initieel bedrag van het aanbod overschreden.

Aanbod begeleid door Triodos Bank.

Brussel, 10 juli 2009. Triodos Bank heeft het eerste beroep op kapitaal van de naamloze vennootschap Ethical Property Europe, een bedrijf dat actief is in duurzaam kantoorvastgoed, succesvol begeleid. Het privaat aanbod heeft 2.400.000 EUR opgeleverd. Dat betekent dat het initieel bedrag van het aanbod is overschreden. Dit succes is opmerkelijk gezien de crisis, die zowel de financiële markten als het kantoorvastgoed treft. Dankzij deze kapitaalmiddelen kan Ethical Property Europe de renovatie realiseren en voltooien van twee Belgische gebouwen die zijn verhuurd aan vzw's, en daarnaast de uitbreiding van de vennootschap op het vasteland inzetten.

Triodos Bank trad op als plaatsingsagent voor de aandelen die de naamloze vennootschap Ethical Property Europe in de periode van 2 juni tot 3 juli heeft aangeboden. Ethical Property Europe heeft besloten om voor haar eerste beroep op kapitaal in de eurozone, voor de vorm van een privaat aanbod te kiezen. Deze procedure vereist een minimumbedrag van 50.000 EUR per belegger. Bij afsluiting van het aanbod heeft Ethical Property Europe 2.400.000 EUR kapitaal opgehaald aan een prijs van één euro per aandeel, een resultaat dat merkelijk hoger ligt dan de aanvankelijke doelstelling van 2.000.000 EUR.

Ethical Property Europe verhuurt kantoren aan organisaties uit het verenigingswezen, in gebouwen die enerzijds performant zijn op energievlak en anderzijds over gemeenschappelijke voorzieningen beschikken zoals een receptie, informaticadiensten, telefoonlijnen, vergaderzalen en cafetaria.

Olivier Marquet, directeur van Triodos Bank België: 'In deze sombere economische context waarin het kantoorvastgoed een crisis doormaakt, bevestigt het succes van dit aanbod de groeiende belangstelling van investeerders voor beleggingen die financiële, maatschappelijke en ecologische prestaties combineren. Dit succes en het vertrouwen van Ethical Property Europe stimuleert ons om dergelijke aandelenaanbiedingen te organiseren voor andere spelers met een expliciet duurzaam profiel die een beroep willen doen op onze plaatsingscapaciteit. Ondernemers die de waarden van Triodos Bank en onze filosofie gebaseerd op de drie pijlers "People, Planet, Profit"onderschrijven.

Dit aanbod van aandelen zet het succes dat de zusteronderneming Ethical Property Company PCL al tien jaar in Groot-Brittannië boekt, verder. Ethical Property Europe voorziet een vergelijkbare ontwikkeling op het vasteland: er is een wachtlijst van huurders voor de eerste twee gebouwen die het bedrijf in België wil gaan verhuren, en dat ondanks de crisis in het kantoorvastgoed. Ethical Property Europe heeft het voornemen de komende jaren een nieuw beroep op kapitaal te doen, ditmaal in de vorm van een openbare aanbieding.

Over Ethical Property

Ethical Property is een internationale groep organisaties die zich inzet om onroerend goed op een dusdanige manier te gebruiken dat zowel de maatschappij als het milieu er baat bij hebben. Deze groep bestaat uit Ethical Property Company PLC in het Verenigd Koninkrijk, Ethical Property Europe SA in België en Ethical Property Foundation, een Britse liefdadigheidsinstelling.

De Britse vennootschap werd in 1998 opgericht door Jamie Hartzell, die er de zaakvoerder is en tevens zitting heeft in de Raad van Bestuur van Ethical Property Europe. De Britse vennootschap bevat een vastgoedportefeuille van meer dan 18 miljoen GBP en is opgebouwd uit 15 centra waarin ruimtes worden verhuurd aan meer dan 200 maatschappelijke organisaties in Groot-Brittannië.

In 2008 heeft Ethical Property Company PLC twee gebouwen in Brussel en Namur aangekocht, die ongeveer 40 organisaties kunnen huisvesten. In april 2009 heeft deze onderneming de naamloze vennootschap Ethical Property Europe opgericht, waarvan de eigendom van deze twee gebouwen is overgedragen. De waarde van deze gebouwen, inclusief financiering, wordt geschat op 5,8 miljoen EUR. Ethical Property Europe wil het werkgebied in België en de omringende landen nog verder uitbreiden.

Over Triodos Bank

Triodos Bank is in 1980 opgericht in Nederland. Triodos Bank is een onafhankelijke bank die bankiert op een duurzame en transparante wijze. Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, ecologisch of cultureel gebied. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij het vertrouwen van spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

De bank verstrekt bovendien beleggingsfondsen en biedt een service voor duurzaam kapitaalbeheer aan. Deze twee activiteiten zijn gebaseerd op een strikte analyse op het gebied van de duurzaamheid van de beursgenoteerde bedrijven. Het onderzoeksteam van de bank voert daarnaast een geëngageerde dialoog met de onderzochte bedrijven om duurzame praktijken binnen die bedrijven te stimuleren. Triodos is bovendien wereldwijd een erkende autoriteit op het gebied van microfinancieringen in ontwikkelingslanden.

De bank is gevestigd in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en beschikt over een kantoor in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten. De bank heeft 9.500 duurzame kredieten in de portefeuille.

In België telt Triodos Bank meer dan 33.000 klanten, die vanuit het hoofdkantoor in Brussel worden geholpen. De bank noteert ieder jaar een groei van meer dan 20%. De klanten verrichten hun betalingen via internetbankieren, post of fax. Klanten kunnen telefonisch informatie en advies krijgen, maar zij kunnen de bank ook per mail benaderen of een afspraak maken op het kantoor in Brussel.


---